Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Úraz na horách
Zdielať na

Úraz na horách

SUCHÁ BELÁ / Rodičia chceli ukázať krásy Slovenského raja svojej ročnej dcére. Výlet sa ale neskončil dobre. Dieťa po päťmetrovom páde potrebovalo v rokline Suchá Belá pomoc horských aj leteckých záchranárov. Zásah bol komplikovaný, pretože na mieste nebol mobilný signál.

Horskí záchranári z Čingova sa k zranenému dievčatku ponáhľali tesne po obede. Úraz sa stal pri Misových vodopádoch.

Dieťa s najväčšou pravdepodobnosťou vypadlo z transportnej sedačky pri výstupe na rebríku. Dievčatko bolo po páde v bezvedomí.

"Riešila sa vrtuľníková záchranná služba z Popradu. Na Podlesku som nastúpil do vrtuľníka a už som pokračoval. Partia chlapov išla po zemi," hovorí záchranár Daniel Mahdal.

Pád z päťmetrovej výšky

Na mieste, kde k pádu došlo, nebol mobilný signál. Pri Misových vodopádoch rodičov ani dieťa záchranári nenašli a nemali sa s nimi ako spojiť.

"Prišla informácia z nášho dispečingu, že sa nachádzajú na vrchu Suchej Belej v závere," hovorí Mahdal.

"Dievčatko po páde utrpelo vážny úraz hlavy. Po poskytnutí neodkladného zdravotného ošetrniea ho záchranári preniesli k terénnemu autu, ktoré ho transportovalo k vrtuľníku," informuje hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

​Dievča spadlo z približne 5-metrovej výšky. Najprv ho previezli do popradskej nemocnice, odkiaľ ho následne transportovali do košickej nemocnice.

Rodičia o stave dieťaťa hovoriť nechcú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy