Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Košice si schválili úver 15 miliónov na chod mesta. Finančné riziko im hrozí už v júli
Zdielať na

Košice si schválili úver 15 miliónov na chod mesta. Finančné riziko im hrozí už v júli

KOŠICE / Košice boli prvým mestom, ktoré založilo finančný krízový štáb. Hľadajú na ňom riešenia, ako zvládnuť súčasnú finančnú krízu. Na mestskom zastupiteľstve poslanci schválili 15 miliónový úver na chod mesta.

Kvôli koronavírusu museli roznášku výmerov miestnych daní posunúť, čím sa posunul aj príjem do mestskej pokladnice. Prvé riziko a nedostatok financií hrozí už v júli.

Vedenie mesta v súvislosti s aktuálnou situáciou predpokladá výpadok príjmov vo výške 30 miliónov eur. Najväčší výpadok a to 20 miliónov odhadujú na dani z príjmov. Ďalších 10 miliónov na ostatných nedaňových príjmov. Poslanci na mestskom zastupiteľstve schválili 15-miliónový úver. Čím by sa malo predísť deficitu finančných zdrojov.

"Čo je pre nás veľmi dôležité, aby sme neprišli do stavu, kedy by mesto Košice nemalo dostatok finančných prostriedkov. Len pre ilustráciu mesačne mesto Košice potrebuje na svoj chod približne 12 miliónov eur," vraví primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. 

Finančnú krízu sa snažia zmierniť šetrením v mestských podnikoch, mestských častiach, ale aj priamo na Magistráte. Zamestnanci sa v rámci kolektívnej zmluvy vzdali 13. a 14. platu. "Hľadáme riešenia a z každej strany otáčame každé jedno euro, aby sme povedali, ktorí ten spôsob šetrenia bude najúčinnejší," pokračuje Polaček. 

Finančné problémy sa dotkli aj celého Košikého kraja. "Hospodárenie kraja je určite ohrozené, kedže momentálne rátame s približne 260 miliónového rozpočtu ten rozdiel, ktorý bude v rozpočte je nejakých 53 miliónov," uviedol predseda kraja Rastislav Trnka. 

V polovici kalendárneho roka predpokladajú pokles vo výške až 40%. "My dokonca mája zatiaľ nepotrebujeme pôžičku, avšak od júna samozrejme budeme musieť robiť opatrenia," dodal Trnka. 

Súvisiace články