Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štyri deti sa nakazili osýpkami, chýbalo im očkovanie
Zdielať na

Štyri deti sa nakazili osýpkami, chýbalo im očkovanie

Archívna reportáž

MICHALOVCE / Hlavný hygienik Slovenska upozorňuje, že v priebehu posledných týždňov stúpol počet nakazených osýpkami. Štyria nakazení sú z okresu Michalovce, pričom v troch prípadoch boli osýpky importované z Veľkej Británie. Jedno bolo bolo v epidemiologickej súvislosti s importovanými prípadmi.

"U dvoch nakazených sa ochorenie potvrdilo laboratórne, v ďalších dvoch prípadoch sú laboratórne vyšetrenia zatiaľ neukončené," uviedol v tlačovej správe hlavný hygienik Ján Mikas.  Ako ďalej uviedol, ochorením sa nakazili deti a mládež vo veku 12-19 rokov, ktorí neboli proti osýpkam očkovaní. 

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Michalovciach už vykonal všetky potrebné opatrenia, aby šíreniu nákazy zabránil. Pacientom, ktorých ochorenie postihlo bola nariadená izolácia, pričom ich príbuzní, či ľudia, ktorí boli v tom čase s nimi v kontakte, musia byť očkovaní. "Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky aj naďalej monitoruje epidemiologickú situáciu vo výskyte osýpok, tak ako na Slovensku, tak aj v Európe," uviedol v správe. 

V prípade akejkoľvek zmeny vykoná všetky potrebné opatrenia. Prípady osýpok na Slovensku sú okamžite hlásené do Európskeho systému rýchleho varovania. Množstvo epidémií osýpok je znakom, že v Európe toto ochorenie medzi populáciami stále cirkuluje. Podľa úradov a hlavného hygienika je problém pre Slovensko najmä pokles očkovania. Ako sa uvádza v správe, ľudia by sa nemali vyhýbať očkovaniu, pretože hlavne týmto je spôsobené šírenie osýpok.

Pozrite si archívnu reportáž  o nemocničných nákazách:

Súvisiace články