Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kočnerova knižnica: Komunikáciu vedenia Čistého dňa usmerňoval Marian Kočner. Tománek opäť pracuje v resocializačnom zariadení
Zdielať na

Kočnerova knižnica: Komunikáciu vedenia Čistého dňa usmerňoval Marian Kočner. Tománek opäť pracuje v resocializačnom zariadení

BRATISLAVA / Vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyplavilo a stále vyplavuje nové skutočnosti o živote a prepojeniach podnikateľa Mariana Kočnera. Prostredníctvom projektu nazvanom Kočnerova knižnica, ktorý sprístupnila medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov Organized crime and corruption reporting project (OCCRP), žurnalisti postupne zverejňujú jednotlivé odhalenia, ktoré boli zadokumentované počas vyšetrovania vraždy a nachádzajú sa v Kočnerovej knižnici. Súčasťou tohto projektu je aj redakcia spravodajstva Televízie JOJ.

Kauza Čistý deň žije aj po troch rokoch

Fyzické tresty, hladovky, či pobyty na samotkách, ale aj sexuálne zneužívanie a toxikománia. Toto všetko sa spája s kauzou Čistý deň. Začalo sa to v septembri 2016, blogom opozičnej poslankyne Natálie Blahovej o chovankyni Natálii, ktorá mala byť v resocializačnom centre znásilnená. Neskôr sa pridala ďalšia, bývalá chovankyňa, ktorá hovorila o hrôzach spoza múrov Galantského Čistého dňa

​Spustila sa lavína tlačoviek, výpovedí, ale aj trestných oznámení. Prípadom sa zaoberala generálna prokuratúra, prezident, aj parlament.

Podľa dát z Kočnerovej knižnice, ktoré slovenským redakciám sprístupnila Medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov (OCCRP), sa v kauze Čistý deň mimoriadne aktívne angažoval Marian Kočner. Ten je obžalovaný z vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Koordinoval stratégiu krízovej komunikácie

Marian Kočner veľmi intenzívne komunikoval so zakladateľkou resocializačného zariadenia Zuzanou Tománkovou. Vymenili si stovky správ. Písať si začali vo februári 2017. Spoločne rozoberali stratégiu, ako v kauze vystupovať.

28.2.2017
Marian Kočner: Nedávajte to zatiaľ von!! Nikam.
Marian Kočner: Pripravujem tlačovku
Zuzana Tománková: Zajtra po 16.00 sme v BA. Ak budete zdravý…
Marian Kočner: Ale vy sa nikde nevyjadrujte. Každému povedzte, že bude tlačovka.

Spomínaná tlačovka v skutočnosti na druhý deň aj bola. 1. marca 2017 totiž Čistý deň oznámil, že ministerstvo práce Čistému dňu akreditáciu neodobralo. A to napriek odporúčaniu špeciálnej komisie. Na svojej tlačovke ponechanie akreditácie obhajoval aj samotný minister Ján Richter.

Čudné stretnutie

Týždeň po tejto tlačovke sa odohralo niečo, čo pripomína spravodajskú hru. Marian Kočner známy z mafiánskych zoznamov, bývalý SISkár Peter Tóth a Zuzana Tománková sa stretli v jednom z bratislavských hotelov tesne pred tlačovkou, na ktorej priniesli kompromitujúce informácie o poslancovi Borisovi Kollárovi. Ten si s jednou z chovankýň, Simonou, písal intímnosti.

​Iba deň po tejto tlačovke si Tománková s Kočnerom písali opäť. Správy sa týkajú atmosféry v Čistom dni, ale aj zdravotného stavu Simony.

Komunikácia z 9.3.2017
Marian Kočner: Čo sa deje? Aký cirkus?
Zuzana Tománková: Sime dochádza matroš, hysterčí. Chce odísť.
Marian Kočner: Doriti.

Práve správa o tom, že Simone „dochádza matroš“ odštartovala nové vyšetrovanie. Generálna prokuratúra totiž potvrdila, že v tejto veci aktuálne prebiehajú úkony. Zaistená komunikácia pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka však odhaľuje omnoho viac. Zuzana Tománková Kočnerovi posielala osobné údaje, podrobnosti o zdravotnom stave chovankýň, či údaje o ich pohybe. Informovala ho aj o tom, že chovankyne Simona a Tamara zo zariadenia ušli.

Rovnako mu hlásila, že je v kontakte s matkou Tamary a snaží sa ju spracovať. To už bol v prípade zapojený aj advokát Daniel Lipšic. Simona a Tamara ho počas svojho úteku z Čistého dňa vyhľadali a spoločne podali na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie. Tvrdili totiž, že k zverejneniu kompromitujúcich informácií o poslancovi Kollárovi ich donútilo vedenie Čistého dňa, ktoré zároveň obvinili zo šírenia toxikománie a ohrozenia osobnej slobody.

​Polícia vyšetruje subvenčný podvod

Na druhý deň sa potvrdilo to, čo Tománková písala Kočnerovi. Matky dievčat zrejme spracovala, pretože sa spolu s ňou postavili pred novinárov a tvrdili, že ich dcéry si na tlačovke s Danielom Lipšicom vymýšľali.

​Advokát Lipšic však novinárom v zápätí oznámil, že sa dostal k zdravotnej dokumentácii riaditeľa Čistého dňa, Petra Tománka. Podrobnosti nechcel prezradiť. Dodal však, že je vylúčené, aby človek s takouto diagnózou šéfoval zariadeniu, kde sa majú liečiť drogovo závislé deti. Zároveň podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru pre subvenčný podvod, keďže zariadenie čerpalo štedré dotácie. Polícia prípad najprv zastavila, no na pokyn generálnej prokuratúry koná opäť.

"V predmetnej trestnej veci týkajúcej sa resocializačného zariadenia Čistý deň vedenej pre obzvlášť závažný zločin subvenčného podvodu generálny prokurátor SR  v zastúpení prokurátorom trestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky  uznesením zo dňa 14. 5. 2019  na základe  doručených sťažností zrušil uznesenie vyšetrovateľa o zastavení trestného stíhania za obzvlášť závažný zločin subvenčného podvodu, pričom súčasne uložil vyšetrovateľovi, aby vo veci znovu konal a rozhodol,“ uviedla Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

S nikým sa nebavte. Ďakujú realizátori: 

V hektických týždňoch, kedy o kauze na dennej báze informovali všetky slovenské médiá, sa pred kamerami či vyšetrovateľmi striedali ako chovankyne, tak aj advokáti. Riaditeľ Čistého dňa, Peter Tománek poslal Marianovi Kočnerovi podklady, ktoré vykazujú známky návodu na výsluch chovankyne. Dokument zaistený pri domovej prehliadke u Mariana Kočnera obsahuje návod, ako Tamaru spracovať, aké otázky jej klásť, ako ju naviesť na to, aby prezradila, kto ju na tvrdenia proti Čistému dňu naviedol. Zatiaľ nevedno, či bol Kočner konečným adresátom dokumentu, alebo ho mal poslať niekomu ďalšiemu. Napríklad priamo vyšetrovateľovi. V komunikácii totiž používajú výraz „realizátori“. Nikdy však neuvádzajú, o koho presne ide.

27.5 2017 Kočner:
Marian Kočner: Bez konzultácie so mnou nepodnikajte žiadne kroky a ani sa o situácii s nikým nebavte. Ani s klientami. Ďakujú realizátori.
Zuzana Tománková: Nedovolili by sme si mariť úsilie realizátorov, sedíme doma, chlapci sa neozvali, asi stále pracujú. Možno dievčatko znovu prespí v chránenom prostredí. Druhú karkuľku strážime ako oko v hlave.

Aj tieto správy ilustrujú vzťah Zuzany Tománkovej a Mariana Kočnera. Ich mimoriadne častý písomný kontakt vyústil do pozvania na Kočnerovu jachtu v júli 2017.  Podľa zaistenej komunikácie si zrejme na tejto dovolenke aj potykali. Podľa údajov z Kočnerovej knižnice na jachte s nimi v tom čase bol aj bývalý SISkár Peter Tóth s manželkou.

Tománek pracuje v resocializačnom centre​

Slovenské redakcie spolupracujúce v projekte Kočnerova knižnica však zistili, že bývalý riaditeľ Čistého dňa opäť pracuje v resocializačnom zariadení. Tentoraz v Krupine, kde sa tamojšia nezisková organizácia zaoberá liečbou detí aj dospelých z drogovej závislosti. Fotografie spred pár dní tiež dokazujú, že do resocializačného centra v Krupine Tománek jazdí na aute s Galantským evidenčným číslom, ktoré je registrované na Čistý deň.

S médiami však odmieta komunikovať. Keď zistil, že sa o jeho osobu zaujímame, poslal strohé stanovisko: "Nedávam vám súhlas na zverejňovanie akýchkoľvek informácií o mojej osobe a mojej rodine v zmysle ochrany osobných údajov.“ Podobné stanovisko nám poskytlo aj resocializačné centrum, v ktorom aktuálne pracuje. "Z dôvodu ochrany osobných údajov nebudeme poskytovať žiadne informácie.“

"Po tejto informácii ja sa samozrejmá vec, že budem o to zaujímať. Nevylučujem, že aj štátny dozor vyšlem v tomto prípade, aby sme tieto veci podrobnejšie preverili," vyjadril sa Ján Richter, minister PSVaR SR. 

​Kauza stále nie je ukončená

Komplikované vyšetrovanie vyústilo zatiaľ do dvoch rozsudkov. Vypočuli si ich terapeut a kuchár. Išlo o sexuálne zneužitie chovankýň Čistého dňa.

Z vyšetrovania sexuálneho zneužívania v Čistom dni vyplynuli nové zistenia. Bývalý klient oznámil polícii, že v zariadení dochádzalo k týraniu. Trestné stíhanie v tejto veci vedie polícia v Trenčíne. Generálna prokuratúra potvrdila, že sa zaoberá podozrením zo šírenia toxikománie.

Prípad Čistý deň má však na stole aj policajná inšpekcia. Preveruje podozrenia, že pri prvom vyšetrovaní tejto kauzy mohlo prísť k zneužitiu právomoci verejného činiteľa. Podozrenia zo subvenčného podvodu preveruje krajská polícia v Trnave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy