Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kočnerova knižnica: Kočner chcel nahovoriť Bödöra na vydieranie Haščáka
Zdielať na

Kočnerova knižnica: Kočner chcel nahovoriť Bödöra na vydieranie Haščáka

Archívna reportáž

Norbert Bödör v januári vypovedal v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Podľa svedka Petra Tótha mal pomáhať Kočnerovi so sledovaním novinárov.

BRATISLAVA / 22. decembra 2017 poslal Marian Kočner Norbertovi Bödörovi správu, v ktorej mu ponúkal "vianočný biznis". Podnikateľovi chcel predať jednu zo zmeniek televízie Markíza. Informácie pochádzajú z komunikácie, ktoru disponuje Medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).Tá ich sprístupnila skupine médií v rámci projektu Kočnerova knižnica. 

Na tento biznis upozorňujú Aktuality.sk. Práve za zmenky v hodnote 69 miliónov eur stojí dnes Kočner s Pavlom Ruskom pred súdom. Vo štvrtok by mali spoznať verdikt. 

Kočner chcel predať zmenku vo výške osem miliónov eur Norbertovi Bödörovi za štyri milióny. S peniazmi nechcel hýbať, pokiaľ by sa plán nenaplnil. 

Bödöra nahováral na to, aby zmenku presunul do zahraničnej firmy pod jeho vplyvom. Motívom prevodu malo byť zrejme vydieranie Haščáka. Svedčí o tom komunikácia, ktorou disponuje Medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).Tá ich sprístupnila skupine médií v rámci projektu Kočnerova knižnica. 

"Dobré ránko. Mám pre Teba vianočný biznis. Predám Ti začiatkom januára jednu 8 miliónovú zmenku za 4 milióny. Peniaze ostanú na účte predávajúceho a nebude sa s nimi hýbať. Zmenka by mala byť prevedená asi najlepšie na zahraničnú firmu ale najlepšie takú o ktorej by Slávo vedel že je z Tvojho portfólia. Po troch mesiacoch od predaja dáme návrh na konkurz (všetko mám nachystané). Potom môžeme začat so Slávom debatu o podmienkach. Buď to nás pustí do Markízy (alebo len Teba...) alebo vyplatí. Ak vyplatí, tak ponúkam nasledovné podmienky: - keď vyplatí menej ak 50 % tak Ti vrátim 4 mega - keď vyplatí 50 %, tak dostaneš späť za zmenku 4 mega a ja Ti doplatím 1 mega- keď vyplatí viac ako 50 % dostaneš pomerne podľa výšky vyplateniaMyslím si že spolu by sa nám podarilo z neho vytlačiť podiel vo firme (možno by som sa ja nechal vyplatiť a ostal by Tebe a ......," napísal Kočner Bödörovi 22. decembra 2017. Vtedy bol ešte na slobode. 

Spolu išlo o štyri zmenky, údajne z roku 2000. Dve so sumou 8,3 milióna eur a zvyšné dve v hodnote 26 miliónov eur, ktorých sumu mal Kočner dopísať neskôr. Kočner Bödörovi v správe napísal dva scenáre, z ktorých mali mať ziska obaja. 

Obžalovaný v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Marian Kočner, predpokladal, že Penta kúpi markízu. Jednu zmenku v hodnote 8,3 milióna eur by si tak Bödör vymáhal od Haščáka. Podľa dostupných informácií by dostal rovno peniaze, alebo podiel vo firme či priamo v televízii. Penta nakoniec televíziu Markíza nekúpila. Penta poprela, že by s Kočnerom či Bödörom nejakým spôsobom riešila Markízu alebo jej zmenky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy