Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dva roky od vraždy Jána Kuciaka: Kočnerova knižnica odhalila, ako veľmi Kočnerovi prekážala práca Jána Kuciaka
Zdielať na

Dva roky od vraždy Jána Kuciaka: Kočnerova knižnica odhalila, ako veľmi Kočnerovi prekážala práca Jána Kuciaka

BRATISLAVA / Presne dva roky ubehli od úkladnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vyšetrovanie tejto vraždy vyplavilo a stále vyplavuje nové skutočnosti o živote a prepojeniach podnikateľa Mariána Kočnera. Ten je obžalovaný ako hlavný podozrivý z objednávky vraždy novinára. Prostredníctvom projektu nazvanom Kočnerova knižnica, ktorý sprístupnila medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov Organized crime and corruption reporting project (OCCRP), žurnalisti postupne zverejňujú jednotlivé odhalenia, ktoré boli zadokumentované počas vyšetrovania vraždy a nachádzajú sa v Kočnerovej knižnici. Súčasťou tohto projektu je aj redakcia spravodajstva Televízie JOJ.

V aktuálnej reportáži sa venujeme zaistenej digitálnej komunikácii, ktorú slovenským redakciám sprístupnila OCCRP. Analýza tejto komunikácie ukazuje, ako veľmi Mariánovi Kočnerovi práca Jána Kuciaka prekážala. Upozorňoval totiž na jeho prešľapy v podnikaní.

​Peter Hrkotáč: 

V mobile Mariana Kočnera sa meno Kuciak po prvý krát objavilo už v novembri 2016. Napísal totiž reportáž o tom, že množstvo firiem z káuz Bonaparte, či Five star residence sídlilo v ošarpanom dome pri Dubnici nad Váhom. Presunúť ich tam mal Kočnerov známy, Peter Hrkotáč.

Whatsapp: 15.11.2016
Hrkotáč: "Dobre rano pekne klame ten Kuciak z Aktualít. Vôbec som s ním nehovoril."
Kočner: "Máme v p**i. K***t klamár.."

Piraňa

Na začiatku roku 2017 Marianovi Kočnerovi ozrejmila vzťahy a nálady v redakcii Aktuality.sk novinárka, dnes už blogerka Júlia Mikolášiková, v novinárskych kruhoch známa ako Piraňa. Komunikácia naznačuje, že si podrobnosti o pozadí ľudí z redakcie Marián Kočner vyžiadal.

Whatsapp: 17.1.2017
Piraňa: "Kuciaka riadi Vagovič a Petková. Je to hlupák, myslí si, že je dôležitý."
Kočner: "Stačí."

Miloslav Kováč

Ján Kuciak vo svojich článkoch spomínal aj Bratislavského notára Miloslava Kováča. Kuciak v ďalšom článku popísal, ako mal tento notár pomôcť Mariánovi Kočnerovi v kauzách Maják nádeje a Technopol. Zo zaistenej komunikácie vyplýva, že sa novinár obrátil na notára a ten sa radil priamo s Marianom Kočnerom, ako má reagovať.

Whatsapp 27.2.2017
Marián Kočner: "Rusko mal oprávnenie a akcionár v Technopole bol pravý. A Kuciakovi neodpovedaj. Alebo mu odpíš že si mu už minule obšírne odpovedal a nič z Tvojej odpovede NEUVEREJNIL. Takže už mu odpovedať nebudeš."

Zať Elul

Ján Kuciak sa zaoberal aj podnikaním Kočnerovho bývalého zaťa Christiana Elula z Malty. V júni 2017 mu poslal otázky k pripravovanej reportáži o podozreniach, že bývalému svokrovi pomáha na Malte prať špinavé peniaze. Elul o tom informoval Kočnera.

Whatsapp 19.6.2017
Christian Elul: "Ján Kuciak, reportér Aktuality.sk mi poslal email."
Marián Kočner: "Hahaha. Žiadna odpoveď. Je to na tebe. Kuciak je malý k***t."

Peter Tóth

Pozornosť Mariána Kočnera bola v tom čase už namierená na kompromitáciu novinárov na čele s Jánom Kuciakom. Hovoril o tom na spoločnej dovolenke počas leta 2017 s bývalým SISkárom Petrom Tóthom.

"Sa počas dovolenky vyjadril tak, že keby sa odstránil fyzicky alebo zavraždil jeden novinár, všetci by sa zľakli a bol by pokoj... Keby to nepomohlo, pôjde ešte jeden," uviedol Peter Tóth na pojednávaní v prípade vraždy Jána Kuciaka. 

​Miroslav Konopka

Marián Kočner si o Jánovi Kuciakovi niekoľko mesiacov pred vraždou písal aj s automobilovým pretekárom Miroslavom Konôpkom. Ten podnikateľa pred novinárom varoval, aby si naňho dával pozor. Kočner sa mu správou priznal, že kauzu Technopol zorganizoval. Upozornil na to Ján Kuciak.

Whatsapp: 29.9.2017
Marián Kočner: "Dostane cez p***"
Miroslav Konôpka: "S ním opatrne, vychcaná k...a s pozadím."

Eva Timár Myjavcová - konkurzná advokátka

To už novinár podnikateľovi ležal v žalúdku. Meno Kuciak sa po prvý krát v sprístupnenej časti komunikácie zo šifrovanej aplikácie Threema objavilo 28. septembra 2017, teda 5 mesiacov pred vraždou. Advokátke Eve Timár Myjavcovej sa Kočner sťažoval, že o jeho konkurzy, ktoré má advokátka na starosti, sa zaujíma novinár Kuciak. 

Threema 28.9.2017
Eva Timár Myjavcová: "Ahoj, zajtra je dražba a ja nemám od tvojho záujemcu zloženú zábezpeku potrebujem vedieť či zajtra príde alebo nie,“
Marian Kočner: "Nie. Príde tam Kuciak z Aktualít a ide o tom písať. Teraz to neviem urobiť. Už mi včera k tomu posielal otázky. Debil,“

​Andrej Šabík

Ján Kuciak sa snažil odhaliť aj biele kone v Kočnerovom biznise. V Dvoroch nad Žitavou našiel bývalého trestanca, ktorý mal byť konateľom v Kočnerových firmách. Priniesol o tom podrobný článok. Kočner ho cez threemu poslal svojmu advokátovi Andrejovi Šabíkovi.
Threema 31.10.2017
Marián Kočner: "Tieto kone k***a neboli o veci informované ??? A predpokladám, že to ani nebudú ich podpisy. Bude z toho problém. Ten k***t Kuciak to bude omieľať, až kým sa toho nechytia policajti."

Alena Zsuzsová

Meno Kuciak figuruje aj v komunikácii s ďalšou obžalovanou z jeho vraždy, Alenou Zsuzsovou. Kočner ju informoval, že novinár pripravuje článok o ďalšej jeho kauze.

Threema 4.12.2017
Marián Kočner: "Tak zajtra bude zase pekný článok od môjho kamoša Kuciaka :-) Ako sa súdim s Unipharmou o 45 mega a ako som to celé zmanipuloval. Ale za 45 mega môže pokojne napísať aj, že som buz****t."
Zsuzsová: "Počuj, ty vieš vôbec dokopy už o koľko sa vlastne súdiš a o koľko si už akože od**al daňové... Veď už aj ja sa v tom strácam."

To ale nie je všetko. Sprístupnená komunikácia ukázala aj obludnosť ich sveta. Po vražde Jána Kuciaka si obaja, dnes už obžalovaní z jeho smrti, robili posmech.

Threema: 2.3.2018
Marián Kočner: "Vyhlásia ho za svätého."
Alena Zsuzsová: "Bude patrónom novinárov." 
Alena Zsuzsová: "Svätým."
Marián Kočner: "Kua. To je dobrý nápad."
Marián Kočner: "Založím nadáciu „Sv. Jána Kuciaka – patróna novinárov." 
Marián Kočner: "Kto bude lepší patrón, ako ten, čo má v sebe patrón." 
Marián Kočner: "Fuj, aký som hnusný."

Marian Krajniak

Spomínaný článok Jána Kuciaka o kauze Unipharma si všimol aj bývalý manažér finančnej skupiny Penta Marian Krajňák. Aj on s Kočnerom komunikoval prostredníctvom šifrovanej aplikácie.

Threema 7.12.2017
Marian Krajňák: "Ten Kuciak ťa musí strašne milovať."
Marián Kočner: "Unipharma si zaplatila."

Marian Kočner nechal Petra Tótha zriadiť a nasadiť na novinárov sledovacie komando. 3.októbra 2017 mu cez šifrovanú aplikáciu poslal presnú adresu Jána Kuciaka vo Veľkej Mači. Fotky zo sledovania napokon poslúžili aj samotným vrahom.

Nesmrteľná pravda. Takto sa volá socha, ktorú v európskom parlamente odhalili na pamiatku Jána, Martiny a maltskej novinárky. Symbolizuje dôležitosť pravdy, ktorá je často skrytá, ale je nesmrteľná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy