Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kočnerova knižnica: V deň, kedy sa rozhodlo o Kočnerovej väzbe, mal objednané lietadlo do Chorvátska
Zdielať na

Kočnerova knižnica: V deň, kedy sa rozhodlo o Kočnerovej väzbe, mal objednané lietadlo do Chorvátska

BRATISLAVA / Vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a Martini Kušnírovej vyplavilo a stále vyplavuje nové skutočnosti o živote a prepojeniach podnikateľa Mariána Kočnera. Prostredníctvom projektu nazvanom Kočnerova knižnica, ktorý sprístupnila medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov Organized and crime corruption reporting project (OCCRP), žurnalisti postupne zverejňujú jednotlivé odhalenia, ktoré boli zadokumentované počas vyšetrovania vraždy a nachádzajú sa v Kočnerovej knižnici. Súčasťou tohto projektu je aj redakcia spravodajstva Televízie JOJ.

V aktuálnej téme sa zaoberáme dovolenkovaním Mariana Kočnera na jeho súkromnej jachte, ale aj prípravami na jeho možný únik pred spravodlivosťou a odchod zo Slovenska. Nasvedčovala tomu komunikácia s kontroverzným podnikateľom z mafiánskych zoznamov, Tomášom Rajeckým, v ktorej sa bavia o možnom úteku, medzinárodných vodách, či pripravenej jachte.

​Ďalšie obavy o prípravách na možné zmiznutie Mariana Kočnera mohli vyvolávať podozrivé hotovostné bankové výbery, ktoré podľa dokumentov z vyšetrovacieho spisu, ktoré má k dispozícii OCCRP, medzi februárom a májom 2018 z čoho bol najvyšší v sume až 500 tisíc eur. Alebo bankový prevod 100 tisíc eur, z osobného účtu Mariána Kočnera na účet, ktorý sa volal podľa dcéry známeho podnikateľa s dodatkom Pegas.

Kočnerovo sebavedomé správanie v zachytenej a zverejnenej komunikácii navyše ukazuje, že on sám navonok nerátal s možnosťou, že by niekedy mohol skončiť za mrežami.

Téme sa venujú redaktori Dárius Haraksin a Samuel Migaľ, sledujte Noviny o 19:30.

Pegas, alebo Vratka

Jachtu Pegas si zadovážil Marian Kočner v roku 2016. Na internetových stránkach o jachtách a jachtingu o nej jestvuje viacero zdrojov. Ide o 34 metrové plavidlo s typovým označením Custom Line 112, ktorého vzhľad navrhlo talianske dizajnové štúdio Zuccon. Kočnerovu jachtu pôvodne vyrobili a spustili na vodu v talianskom prístave Ancona v roku 2004. Marián Kočner ju kúpil ako zánovné luxusné plavidlo za 3 800 000 eur

Ferratta jachtu si Kočner vyhliadol na burze v Düsseldorfe u francúzskeho predajcu jácht. Nasledovala rozsiahla vzájomná komunikácia s dcérou predajcu - obchodnou zástupkyňou spoločnosti. Nákup Kočner zavŕšil 14. apríla 2016, keď mu poslala správu "Dobrý deň pán Kočner, jachta práve dorazila do Lavagna”. Lavagno je prístav, v ktorom jeho jachta kotvila do času, kým si ju nezariadil podľa seba a nevyplával s ňou na more. 30. júna 2016 sa Marian Kočner spolu s rodinou vydáva na svoju prvú plavbu novou loďou. Dcére francúzskeho predajcu sa tým chváli správou "First trip Pegas” na čo mu ona odpisuje, nech si to s rodinou a priateľmi užije.

Kočnerova jachta Pegas sa pôvodne volala Helena. Loď sa však rozhodol premenovať a nazval ju menom bájneho okrídleného koňa, Pegas. Aj keď v rozšifrovanej komunikácii žartoval, že ju nazve jednoducho - Vratka.

M.K. 22.6.2017: “Volá sa Pegas. Rozmýšľam, že ju premenujem na VRATKA.”

Špecifikácia plavidla
5 kajút
10-12 hostí
4 členovia posádky 
Rozmery
Dĺžka: 34 metrov
Šírka 7,8 metra
Ponor lode: 1,85 metra
Cestovná rýchlosť: 25 uzlov (46 km/h)
Maximálna rýchlosť: 26 uzlov (48 km/h)
Doplnková výbava:
2 x vodný skúter
2 x paddleboard
Nafukovací motorový čln
Vodné lyže
2 x Seabob
Nafukovacie mólo

​Mechanik z Filipín, kuchár a slúžka z Indie

Interiér Kočnerovej jachty bol nadizajnovaný tak, aby pohodlne odviezla a ubytovala až 12 hosti v 5. kajutách. Zložený je z hlavnej suity, dvoch VIP kajút, dvoch obyčajných dvojlôžkových kajút a dvoch postelí typu „pullman”. Zároveň dokáže pohodlne, no najmä oddelene prepraviť 4 člennú posádku tak, aby bolo zaručené maximálne súkromie, pohodlie a luxus pre klientelu, ktorá si na mori neželá prebývať v rovnakých priestoroch so svojim služobníctvom.

O tom, že sa takýmto služobníctvom Marian Kočner na svojej jachte obklopil, svedčia aj doklady, ktoré zaistili policajti pri domových prehliadkach. Jachtu Pegas ovládal chorvátsky kapitán Saša, s ktorým si kočner pravidelne dopisoval. V dešifrovanej komunikácii z jeho telefónu sa okrem iného dohadujú na prípravách pred jeho plavbami. Alebo o pokazenom generátore, ktorý sa podarilo v krátkom čase opraviť. A o ďalších servisných úkonoch, ktoré mal „Saša” ako kapitán na starosti.

OCCRP

​Personál lode tvorili aj ďalší dvaja muži. Mechanik bol z Filipín a kuchár pochádzal z Indie. Dosvedčujú to aj fotografie dokladov, ktoré im vydal slovenský Námorný úrad, spadajúci pod Ministerstvo dopravy.

Poslednou členkou posádky bola chyžná, ktorá tiež pochádzala z Indie. Aj kópia jej cestovného dokladu sa počas domových prehliadok našla oskenovaná v počítači Mariána Kočnera.

Išlo o overený a loajálny personál, ktorý už nejaký čas pre Kočnera pracoval v jeho hoteloch na Donovaloch. Svedčí o tom aj správa určená majiteľovi spoločnosti od ktorej jachtu pôvodne kúpil.

"MK 18.2.2018 - Pegas má novú posádku - nového kapitána, Chorváta ( predtým 10 rokov pracoval na 25-30 metrových jachtách). Mechanik je z Filipín ( 13 rokov pracoval v námornej armáde v Abudhabi) Kuchár - Ind z môjho hotela. Slúžka a hosteska - Indka - z môjho hotela.”
O tom, že filipínsky mechanik pre Kočnera už nejaký čas pracoval, hovorí aj záznam jeho prihlášky zdravotného poistenia, ktorý sa tiež našiel v jeho počítači.

OCCRP

​Deň po vražde - nová jachta

Marian Kočner bol jachtárom ešte pred rokom 2016. Dokazuje to obsah správ, ktoré v čase kúpy Pegasa posiela svojmu kamarátovi zo Smeru SD, Martinovi Glváčovi. Vo februári 2016 sa Glváčovi chváli, že ide do Cannes kúpiť jachtu, lebo chce väčšiu. O mesiac na to ponúka Glváčovi svoju jachtu na predaj. Píše mu o nákladoch na prevádzku. Iba pár dní pred zavŕšením kúpy novej jachty Pegas, na Glváča už nalieha, aby si tu jeho loď kúpil. Pôvodne zdržanlivý Glváč tentoraz definitívne odmieta, bojí sa vysokých prevádzkových nákladov. Komu ju napokon Kočner predal, z komunikácie nevyplýva.

MK: V pondelok odlietam do Cannes si kúpiť novú loďku, piatok-sobota som k disp., v nedeľu idem do soboty lyžovať, nedeľa-pondelok som k disp., v utorok odlietam do Indie na 14 dní.
MK: Takže…?
MG: A aka lodka je teraz favorit? Ta predtym ti bola mala?
MK: Malá
MK: Chcem niečo väčšie. Na dôchodok…
MG: ?tak to som zvedavy! To bude zase nejaka pecka
MK: Viac kajút. A jedna aj s XXL posteľou…
MK: ...keď už nebudeš minister…
MG: Uz teraz by som isiel niekam sa plavit. Aj na mesiac

Kočner sa však ani s 34 metrov dlhou jachtou neuspokojil. Známych francúzskych predajcov oslovil s požiadavkou na nacenenie novej, väčšej a luxusnejšej jachty tohto typu. Odpoveď mu prišla deň po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Model 120 je nový. Loď bola spustená na vodu v Novembri. Druhá bude voľná od júna. Čakám na dobrú cenu pre vás. Som si istá, že bude úplne iná, ako cena od dílera…” odpísala mu francúzska predajkyňa.

Keď sa s ňou televízia JOJ spojila, iba stroho nás odbila slovami “Nemám vám čo povedať, prepáčte…” To boli jediné slová, ktoré nám na margo Mariána Kočnera povedala.

Plán „Trip Pegas 2018”

Marian Kočner so svojou rodinou a známymi pravidelne dovolenkoval Jadrane. Organizoval pravidelné all inclusive dovolenky pod názvom Trip Pegas. Televízia JOJ už informovala o známej dovolenke Kočnera s Petrom Tóthom a Zuzanou Tománkovou, známou z kauzy Čistý deň v júli 2017. Takto ju, v apríli 2017 ešte s vykaním, na ňu pozýval.

"Dobrý deň prajem. Milá Zuzana, dovoľte mi aby som Vás spolu s manželom pozval v termíne 12.7.-19.7. na all inclusive plavbu stredným Jadranom. Verím že si svoje pracovné povinnosti dokážete prispôsobiť môjmu pozvaniu. Teší sa na Vás posádka jachty Pegas a daľší pozvaní hostia.” 

​Sebavedomý do poslednej chvíle

Podobnú dovolenku Kočner plánoval aj pred svojim zadržaním. 14. júna 2018 si s pilotom vybavoval lietadlo do Splitu. Pre dvoch mužov, tri ženy a jedno dieťa. Ďalší deň písal Kočner pilotovi prenajatého lietadla, že do Chorvátska pocestuje o jedného pasažiera menej. Kočnerova rodina napokon do Splitu odletela 17. júna 2018. Marian Kočner však neodletel a ostal v Bratislave.

Tri dni na to, ho v kaviarni v Dunajskej Lužnej zadržala polícia.

​Zatiaľ čo si Kočnerovci bez otca užívali jachtu, Marian Kočner strávil tri dni v policajnej cele. 23. júna 2018 ho súd prepustil na slobodu, no prokurátor podal proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť.
Kočner si však zo svojho zadržania a následného prepustenia zjavne ťažkú hlavu nerobil. Podľa komunikácie z mobilu si totiž na najbližšie dni opäť plánoval dovolenku na jachte.

Deň „D” - 28. jún 2018

"Musíme do konca roka 2019 doriešiť všetky moje kauzy. Keď vyhráme zmenky, pôjde to omnoho ľahšie” takúto správu poslal svojmu advokátovi Marekovi Parovi skoro ráno v deň, keď senát Najvyššieho súdu rozhodoval o vzatí Mariana Kočnera do vyšetrovacej väzby. Od skorého rána bol v písaní správ mimoriadne aktívny. Písal si so známou, s ktorou sa sa chcel podeliť o spoločný súkromný let do Chorvátska. Komunikoval s pilotom, od ktorého chcel vedieť, či bude o tri dni voľné lietadlo. S kapitánom lode si v zápätí dohadoval plavbu po Jadrane a odvoz z letiska.

"MK 28.6.2018 píše kapitánovi lode: Dorazíme v pondelok o 18:00. Dojdite s Jaguárom”

Čo však malo byť až tri dni po súde. Podľa komunikácie si ani na okamih nepripúšťal, že by to popoludní na súde mohlo dopadnúť inak, ako jeho oslobodením. V čase, keď sa senát odobral poradiť sa, Kočner si nechal zavolať limuzínu priamo pred vchod Najvyššieho súdu. Tým, že sa o tri dni bude opaľovať na svojej jachte si bol taký istý, že ešte aj počas rozhodovania súdu si písal so svojou milenkou.

KOMUNIKÁCIA
12:54 MK: Senát sa išiel poradiť.
12:55 MH: Ja im poradím.
13:23 MK: Dlho sa radia. Najvyšší súd vzal Mariana Kočnera do väzby
13:51 MH: A už vážne stačilo už je to dosť vážne.
13:56 MK: Klídek
14:18 MK: Už sú späť
14:19 MK: Berie ma do väzby
14:19 MH: Neeeeeeeeee
14:19 MK: Bohužiaľ

Čas 14:19. Súd rozhodol, že Marián Kočner ide do väzby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy