Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kauza predražených ultrazvukov. Synovcovi bývalého predsedu NR SR hrozí 12 rokov za mrežami
Zdielať na

Kauza predražených ultrazvukov. Synovcovi bývalého predsedu NR SR hrozí 12 rokov za mrežami

BANSKÁ BYSTRICA / Až 12 ročný trest hrozí synovcovi bývalého predsedu Národnej rady, Branislavovi Paškovi. Proces, kde figuruje ako obžalovaný, sa začal na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Ide o kauzu predražených ultrazvukov pre Univerzitnú nemocnicu v Košiciach.

Na súde nie je prvýkrát. V Košiciach ho súdia aj s jeho dvomi bratmi za bitku na hlavnej ulici. A hoci sa v tomto prípade čaká na definitívny verdikt, v Banskej Bystrici začína iný proces kde Branislav Paška opäť sedí na lavici obžalovaných. Teraz ale ide o machinácie pri verejnom obstarávaní. Konkrétne o predražené ultrazvuky v košickej nemocnici, kde bol Paška v tom čase šéfom na oddelení obstarávania. "Ako vedúci oddelenia vykonal kroky, ktorými uprednostnil jedného uchádzača pred ostatnými," uviedol prokurátor ÚŠP.

Na úvod Branislav Paška vyhlásil, že je nevinný a odmietol vypovedať. "Využil svoje zákonné právo," potvrdil obhajca Sergej Romža. 

Podľa prokurátora porušil zákon o verejnom obstarávaní. V podkladoch mal nastaviť podmienky a špecifikácie tak aby zákazku za 375-tisíc eur vyhrala konkrétna spoločnosť. "Môj klient neparticipoval na protiprávnom konaní," tvrdí obhajca. 

Znalkyňa pritom odhadla cenu všetkých 4 ultrazvukov pre univerzitnú nemocnicu na zhruba 220 tisíc eur. Prokurátor podotkol, že škoda sa vyšplhala do výšky 160-tisíc eur. "Svedka vypočuli, proces bude pokračovať 18. februára," dodala Katarína kudjáková, hovorkyňa ŠTS.

V prípade dokázania viny za manipuláciu s tendrom v košickej nemocnici, hrozí synovcovi bývalého šéfa parlamentu trest vo výške 7 až 12 rokov.

Podozreniam z predražených nákupov čelili viaceré nemocnice:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy