Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Kočnerova knižnica odhalila nové skutočnosti. Na lodi v Chorvátsku bol s Kočnerom a Tóthom niekto tretí
Zdielať na

Kočnerova knižnica odhalila nové skutočnosti. Na lodi v Chorvátsku bol s Kočnerom a Tóthom niekto tretí

BRATISLAVA / Kočnerova knižnica - takýto pracovný názov dostala databáza dokumentov medzinárodnej organizácie investigatívnych novinárov. Tá poskytuje dáta zaistené políciou počas vyšetrovania Jána Kuciaka niektorým slovenským redakciám. Medzi 70 terabajtmi dát sú aj zábery z dovolenky. S najväčšou pravdepodobnosťou práve tej, na ktorú sa Marian Kočner pýtal Petra Tótha na súde. Konkrétne položil otázku, kto sa tejto dovolenky zúčastnil.

Kočnerova knižnica je unikátna databáza dokumentov, ktoré získala medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP.org) a sprístupnila ich slovenským médiám. Do projektu sa zapojila aj TV JOJ a na základe toho odhalila spojenie medzi obžalovaným Marianom Končnerom, svedkom v prípade zabitia Jána Kuciaka Petrom Tóthom a zakladateľkou resocializačného centra Čistý deň, Zuzanou Tománkovou. 

Zábery z dovolenky, odhaľujúce spojenie medzi známou trojicou

Úsmevy, bezstarostné výrazy tváre, slnko, leto, more - Jadranské more. Hlas na videu môže patriť Petrovi Tóthovi. Pri kormidle je Marian Kočner, v strede jeho manželka, vľavo zakladateľka resocializačného centra Čistý deň, Zuzana Tománková a vedľa nej manželka Petra Tótha. 

"Ja som veľmi rád, že som na tej jachte bol," začal svoje rozprávanie o spoločnej dovolenke v roku 2017 Peter Tóth počas hlavného pojednávania k vražde Jána Kuciaka. Vo vzťahu k slovenským novinárom boli vtedy s Kočnerom na jednej lodi, a to nielen fyzicky. Nepáčilo sa im, čo sa o nich píše. Kým Tóth sa uspokojil so zberom kompromitujúcich materiálov, Marian Kočner bol, podľa jeho slov, radikálnejší: "Počas dovolenky sa vyjadril tak, že keby sa odstránil fyzicky alebo zavraždil jeden novinár, všetci by sa zľakli a bol by pokoj....keby to nepomohlo, pôjde ešte jeden."

Marian Kočner sa na pojednávaní Petra Tótha opýtal, kto každý na tejto dovolenke bol. "Váš pes Brenda," odpovedal svedok Tóth. Potvrdzujú to aj fotografie, ktoré sú súčasťou vyšetrovacieho spisu. Kočner sa opýtal znovu. Súd to nepovolil a napomenul Tótha s tým, že sa Marian Kočner pýta na osoby. Trojica Kočner, Tománková, Tóth je pritom mediálne známa už dlho.

Ešte v marci 2017, keď rezonovala kauza Čistý deň, sa stretli tesne pred tlačovkou zakladateľky spomínaného resocializačného centra. Tománková na nej zverejnila kompromitujúce informácie o poslancovi Borisovi Kollárovi. "My sme mu povedali, že máme zmapované nemorálne chovanie tohto človeka," telefonicky sa vyjadrila Tománková v marci 2017. "Ja som jej len povedal, že ak takúto informáciu prinesie verejne a na tlačovej konferencii, tak sa nemá čoho báť. To je všetko," povedal rovnako v marci 2017 Kočner. 

Zuzana Tománková sa opäť do pozornosti dostala po vražde Jána Kuciaka. Zastupovala totiž lekára, ktorý ako prvý na mieste vraždy prehliadal mŕtve telá Jána a Martiny. Čelil podozreniam, že to neurobil správne. Zuzana Tománková sa pravdepodobne spomína aj v motákoch, ktoré má TV JOJ k dispozícii a ktoré posielal Marian Kočner z väzby Petrovi Tóthovi. Zuzana Tománková je totiž na zozname advokátov, ktorí Kočnera zastupujú. 

​V motákoch stálo:

"Odpovede od Keményiho napíšeš doslovne Zuze do zošita, tam si ich prečítam." 

Zuzanu Tománkovú oslovila aj TV JOJ, ale na otázky odmietla odpovedať. "Nekomunikujem s médiami. Ďakujem pekne," znela jej odpoveď. TV JOJ oslovila aj Petra Tótha. Telefón mal vypnutý a na písomné otázky nereagoval. 

Zábery z dovolenky pochádzajú z takzvanej Kočnerovej knižnice. Tá novinárom poskytuje dáta zabezpečené počas vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka. Na objasňovaní dát sa podieľa aj samotná redakcia TV JOJ. "Je to 70 TB dát, ktoré postupne analyzujeme, budeme ich postupne zverejňovať, pričom spoluprácu potvrdilo viacero slovenských redakcií," potvrdil Arpád Soltész, Investigatívne centrum Jána Kuciaka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy