Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Meteorológovia varujú pred poľadovicou. Pozor by si mali dať aj vodiči v Bratislave, dopravu skomplikuje sneženie
Zdielať na

Meteorológovia varujú pred poľadovicou. Pozor by si mali dať aj vodiči v Bratislave, dopravu skomplikuje sneženie

BRATISLAVA / Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vyhlásil výstrahu 1. stupňa pred poľadovicou. Platiť má na celom území Slovenska. Zvýšiť pozornosť by mali aj vodiči v Bratislave, do nočných hodín dopravnú situáciu skomplikuje sneženie.

Výstrahy pred poľadovicou platia pre všetky kraje a platia až do pondelka. V Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji platia do ranných hodín, konkrétne do pondelka 9. hodiny. V Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji potrvajú až do 17. hodiny. 

SHMÚ varujú aj pred smogovou situáciou v Ružomberku. Od 16. januára namerali zvýšené hodnoty pre častice PM10, výstrahy platia až do odvolania. 

​Pozornosť by mali zvýšiť aj vodiči v Bratislave, meteorológovia vydali výstrahy pred snežením. SHMÚ očakáva až do 5 cm nového snehu. "V okrese Bratislava sa vo vyššie položených častiach mesta očakáva výskyt sneženia, pri ktorom spadne miestami okolo 5 cm nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňuje SHMÚ. 

Na západnom Slovensku je niektorých úsekoch ciest už dva centimetre čerstvého snehu

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý, miestami suchý. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska miestami pokrytý vrstvou utlačeného snehu do 2 cm a na západnom Slovensku miestami vrstvou čerstvého snehu do 2 cm. Ako informuje Slovenská správa ciest na svojej stránke, miestami zľadovatený sneh jeden až dva centimetre sa nachádza na cestách I/67 Dedinky - Ostrá Skala, II/548 Srdiečko - Bystrá, II/535 Dobšiná - Palcmanská Maša, II/549 Úhornianske Sedlo - Krásnohorské Podhradie, II/558 Stakčín - Ulič a na cestách III. triedy v obvode Stakčín a Haligovce.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem horských priechodov Herlianske Sedlo a Vrchslatina, kde sa na vozovke nachádza miestami utlačený sneh do dvoch centimetrov. Miestami zľadovatený sneh do dvoch centimetrov sa nachádza na horskom priechode Huty.

Hmla s dohľadnosťou do 50 m je v lokalitách Čaňa, Moldava nad Bodvou, Trebišov, Dargov, Sečovce, Kráľovský Chlmec a do 100 m v lokalitách Vlčkovce, Vranou nad Topľou, Humenné, Stakčín, Hanušovce nad Topľou a Holčíkovce.

Pre vozidlá nad 10 m dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Príslop (cesta I/78), Šútovce (cesta III/1774) a Veľké Pole (cesta II/512).

Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra minulého roka uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Lavínové nebezpečenstvo je vo všetkých pohoriach malé, snehová pokrývka je dobre spevnená

Lavínové nebezpečenstvo je dnes vo všetkých pohoriach malé, 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Vo všeobecnosti je snehová pokrývka na väčšine miest dobre spevnená a stabilizovaná. Povrch snehovej pokrývky je vzhľadom na nízke teploty počas celého dňa tvrdý, miestami zľadovatený. Ojedinele sa v najvyšších polohách Vysokých Tatier, hlavne na severných orientáciách, prípadne v zatienených úzkych žľaboch, môžu nachádzať snehové vankúše zo suchého snehu, ktoré sa môžu uvoľniť po veľkom dodatočnom zaťažení. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá

Dnes ráno bolo v horách oblačné počasie, hmlisto, v najvyšších polohách Vysokých Tatier jasno. Oproti predchádzajúcim dňom sa ochladilo. Teploty sa pohybovali v rozsahu od -12°C na vrcholoch hôr po -5°C v horských dolinách. Vo všetkých polohách prevláda severné prúdenie, v najvyšších polohách fúkal silný nárazový vietor do 11m/s. Sneh je počas celého dňa tvrdý až ľadový, miestami sa vyskytuje kôra. Hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia sa na tvrdom, zľadovatenom svahu. Množstvo snehu je uložené prevažne na južných orientáciách, ale vetrom exponované miesta, ako sú horské hrebene a rebrá, sú často vyfúkané do skál, trávy alebo ľadového podkladu. Celková výška snehu je na toto ročné obdobie podpriemerná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy