Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na vlastnej koži zažili tragédiu prešovského paneláka. Aké osudy postihli jeho obyvateľov?
Zdielať na

Na vlastnej koži zažili tragédiu prešovského paneláka. Aké osudy postihli jeho obyvateľov?

PREŠOV / Manželia Majorošovci, hudobníci z Prešova, sú jedni z tých, ktorí výbuch paneláka na Mukačevskej ulici zažili na vlastnej koži. Žijú v podnájme a snažia sa zabudnúť na to, čo sa stalo. Kým Silvia bola v čase explózie v neďalekej reštaurácii, jej muž bol akurát na deviatom poschodí, na ktorom mali byt.

V ten osudný deň bol Marek Majoroš v čase výbuchu práve vo výťahu, keď sa ozvala silná dunivá rana. Jeho manželka potom ako pribehla z neďalekej reštaurácie, stála pod panelákom a všetko to videla na vlastné oči."Vždy bolo počuť nejaké výbuchy, raz sa mi manžel na telefón neohlásil, potom bol zrazu nedostupný," opísala situáciu Silvia Majorošová. 

Dnes by chceli všetkým poďakovať. Počnúc hasičmi a všetkými, ktorí im a ostatným rodinám v ťažkých chvíľach pomohli. Pomoc aj cudzích ľudí ich dojala. Obaja sú hudobníci a vo svojou okruhu majú veľa kamarátov. Tí pre nich boli veľkou oporou. "Máme priateľov, ktorí nám neskutočne pomáhali, ani jeden večer sme neboli sami," priblížil Marek Majoroš. 

Aktuálne žijú v podnájme. Dokonca vedľa susedy, ktorá bola ich susedou aj v paneláku, ktorý vybuchol. Tak ako ostatní prišli o všetko. Odškodnenie, ktoré nateraz dostali, im poslúžilo na základné veci. "Od kefy na vecko po škrabku na zemiaky. Sami sme nevedeli, čo všetko máme doma a vôbec tomu neprikladáme dôležitosť a zrazu to sú dôležité veci," reagoval Marek.

Marek ako talentovaný hudobník prišiel pri výbuchu aj o svoj hudobný nástroj. Keď mu nový po jednom predstavení v divadle Jonáša Záborského odovzdali kolegovia herci, hudobníci a kamaráti, mal slzy na krajíčku. "Ľudia sa zozbierali a kúpili mi nový nástroj, fakt taký, že by som si ho možno ani sám nekúpil. Veľmi dobrý a ďakujem veľmi pekne a budem musieť cvičiť zase," pousmial sa Marek. 

Vďaka ohromnej pomoci od ľudí, ktorí vyzbierali niekoľko miliónovú sumu, budú môcť aj manželia hudobníci začať čochvíľa nový život. Aj oni zachytili informácie o tom, že niektorí by už na tomto mieste bývať nechceli, chápu to a rešpektujú ale, oni si však vedia predstaviť, že by sa tu vrátili. "Ako ja som mala veľmi rada to prostredie tu," potvrdila Silvia. "Možno trošku snívam o tom, že by sme boli na tom istom mieste," dodal Marek. 

V Prešove dokončili demoláciu. Z paneláku zostali už len sutiny: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy