Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tragický požiar v domove dôchodcov. Zahynulo osem ľudí
Zdielať na

Tragický požiar v domove dôchodcov. Zahynulo osem ľudí

Archívna reportáž

VEJPRTY / Pri tragickom požiari v nedeľu ráno v domove pre osoby so zdravotným postihnutím zomrelo osem ľudí. Záchranná služba vyhlásila mimoriadnu udalosť. Podľa operačného dôstojníka Hasičského záchranného zboru Ústeckého kraja je na mieste už hlásených celkom 30 zranených.

"Môžem potvrdiť tragický požiar. V tejto chvíli mám informáciu o ôsmich obetiach. Na mieste sú viac ako dve desiatky osôb, ktoré budeme musieť prezrieť. Jedná sa o evakuovaných ľudí," uviedol pre iDNES.cz hovorca záchrannej služby Ústeckého kraja Prokop Volenik.

Hovorca predtým informoval o tom, že sa jedná o požiar v domove dôchodcov. Redakcia iDNES.cz zistila, že v skutočnosti ide o domov pre osoby s mentálnym a kombinovaným postihnutím. Podľa operačného dôstojníka Hasičského záchranného zboru Ústeckého kraja je na mieste už hlásených celkom 30 zranených. Volenik dodal, že traja ľudia sú zranení ťažko, jeden bol do nemocnice prevezený so stredne ťažkým zranením. Ďalší ľudia utrpeli ľahké poranenia alebo sa nadýchali dymu a záchranári ich stav postupne overujú.

"Požiar v domove bol na operačné stredisko nahlásený o 4:49, hasičom sa ho podarilo lokalizovať a ďalej sa nešíri," doplnil operačný dôstojník. Hasiči ďalej zasahujú, na mieste je aj polícia.

Na mieste je niekoľko posádok záchrannej služby Ústeckého kraja, dve posádky z nemeckej záchrannej služby, jedna posádka z Karlovarského kraja. Zdravotníci požiadali o výpomoc aj leteckú záchrannú službu v Prahe. Kvôli nepriazni počasia vrtuľník nemohol. "Krátko pred šiestou hodinou sme vyhlásili ako Zdravotnícka záchranná služba Ústeckého kraja mimoriadnu udalosť v oblasti Kadaň," doplnil Volenik.

Čo bolo príčinou zatiaľ nie je jasné, povedala vejprtská starostka Jitka Gavdunová.

Na mieste požiaru bol aj riaditeľ Mestskej správy sociálnych služieb Vejprty Viktor Koláček. "Príčiny nepoznáme. V tejto chvíli chcem hlavne poďakovať všetkým, ktorí na mieste zasahovali a zasahujú, či už ide o profíkov alebo o zamestnancov," povedal Koláček. V čase telefonátu bol práve za volantom. Do mosteckej nemocnice viezol niekoľko klientov, ktorí sa nadýchali dymu. "Záchranka už nemala kapacitu, tak som vzal náš mikrobus a veziem ich ja," dodal. 

"Je to ohromná tragédia. Až budeme mať nejaké bližšie informácie, budeme hľadať spôsob, ako ako kraj pomôcť," povedal Oldřich Bubeníček s tým, že na miesto ide jeho námestník Martin Klika.

Na Slovensku sa množia prípady požiarov obydlí, naposledy museli zasahovať v Bratislave:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy