Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rodičia, ktorých deti zomreli v nemocniciach, protestovali pred generálnou prokuratúrou
Zdielať na

Rodičia, ktorých deti zomreli v nemocniciach, protestovali pred generálnou prokuratúrou

BRATISLAVA / Pred generálnou prokuratúrou sa v utorok predpoludním zhromaždili rodičia a príbuzní s plagátmi detí, ktoré zomreli v nemocniciach s podozrením, že išlo o pochybenia lekárov. Zúfalé matky sa rozhodli protestným pochodom upozorniť nielen na zlyhania nemocníc, ale aj spravodlivosti, ktorá sa im obracia chrbtom. Viaceré prípady sú podľa nich vyšetrované príliš dlho a komplikovane. Protestujúcich sa ujala prokurátorka, ktorá sa špeciálne venuje takýmto prípadom.

Za protestujúcimi rodičmi sú smutné príbehy detí, ktoré zomreli v slovenských nemocniciach. "Naša dcérka Dianka zomrela v galantskej nemocnici. Od hladu ju nechali zomrieť za 27 hodín na rukách matky. Príčinou bola dehydratácia a vyhladovanie," hovorí Jana Jurášová, protestujúca matka. 

"Pred 3 rokmi mi v Nitrianskej nemocnici zomrel synček Sebinko, mal tri roky. Tri roky bojujeme za spravodlivosť preňho. Dva roky máme potvrdené to, že Sebinka zabili, nebol monitorovaný, zlá liečba. Zdravotné sestry sú už 2 roky obvinené a doteraz nikto nenesie zodpovednosť," povedala ďalšia matka, ktorá prišla o svoje dieťa. 

K protestujúcim sa pridali aj pacienti, ktorí síce prežili, ale s poškodením zdravia. "Kedy ma lekári od detstva neliečili, spôsobili mi vážne problémy. Tie obličky sú už od roku 2003 vážne poškodené," vraví protestujúca. 

Protestujúci poukazujú na komplikácie pri vyšetrovaní takýchto podozrení. "Dáte sťažnosť na generálnu prokuratúru, tá to dá na kraj, kraj na okres, stále sa to točí, nás stále odsúvajú na vedľajšiu koľaj," sťažuje sa Jana Jurášová. 

Niektoré prípady sa ťahajú roky, ba aj desaťročie. Svoje negatívne skúsenosti pretavili do požiadaviek, napríklad zavedenie funkcie ombudsmana pre oblasť zdravotníctva, okamžité pozastavenie výkonu lekára, ktorý pochybil až do ukončenia trestného konania a ďalšie. "Žiadame, aby sa zdôstojnila hodnota života a s tým súvisiace primerané odškodnenie obetí po pochybení lekára. Žiadame spravodlivosť pre naše deti!" tvrdí Jurášová. 

S požiadavkami sa obrátili na generálnu prokuratúru, ktorá ich prijala. "Boli dnes prijatí riaditeľom trestného odboru GP, ako aj prokurátorkou, ktorá sa špecializuje na danú problematiku," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Vysvetlili im možnosti a kompetencie generálnej prokuratúry a záujem prípady riešiť. Príkladom je známy prípad Ninky Chuchlovej z Trenčína.

"Kde práve generálna prokuratúra uložila pokyn na opätovné začatie trestného stíhania a ako viete, bolo vznesené obvinenie lekárov," zdôraznila Predajňová. Protestujúci vyjadrili spokojnosť s priebehom protestu.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy