Skoro jasno
18°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Studený front prinesie búrlivú zmenu. Aké počasie nás čaká cez týždeň?
Zdielať na

Studený front prinesie búrlivú zmenu. Aké počasie nás čaká cez týždeň?

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Nový pracovný týždeň začína veľmi teplým počasím. Už ranná teplota od 13 do 6°C pri jasnej, alebo takmer jasnej oblohe predznamenáva, že pondelok (6. 5.) bude teplý.

Prúdi k nám pred zvlneným studeným frontom v západnej časti Európy teplý vzduch. Ten v pondelok potlačí teplotu na 20 až 28°C. Oblakov zostane málo, ale predsa len sa v popoludňajších hodinách zväčší a niečo z nej, v podobe prehánok alebo búrok, popadá. Zrážky sú pravdepodobnejšie v kopcovitých častiach krajiny.

Zmena príde v súvislosti so zvlneným studeným frontom

Ten už od pondelkového rána prináša prehánky do Francúzska, Švajčiarska, Nemecka. Popoludní sa pridajú prehánky alebo aj búrky v Česku a Rakúsku a v noci zasiahne frontálne rozhranie aj nás.

Noc na utorok a vlastne celý utorok bude oblačný až zamračený. Na mnohých miestach bude pršať a ochladí sa. V noci bude ešte teplo, od 15 do 9°C, ale cez deň pri zamračenej oblohe a zrážkach bude od 15 do 17°C na severe, od 20 až 22°C na juhu krajiny. Vietor od severozápadu 25-30 km/h, pri búrkach zosilnie.

Streda v chladnejšom vzduchu

Streda už bude s premenlivou oblačnosťou v chladnejšom vzduchu. S prehánkami a aj ojedinelými búrkami musíme stále počítať. Ochladí sa. Denná teplota bude v intervale od 13 do 18, na juhu do 20°C.

Vo štvrtok už ubudne oblačnosti, ale to zase spôsobí pokles teploty v noci, na 10 až 3°C. Cez deň sa však oblačnosť zväčší, ale zrážky sa už nečakajú. Denná maximálna teplota v natečenom chladnejšom vzduchu dosiahne od 16-18°C na severe po 21-23°C na juhu.

Ako bude cez víkend?

Víkendové počasie, z dnešného pohľadu, prinesie oteplenie a vzostup teploty na 20 -25°C pri popoludňajších prehánkach, prípadne ojedinelých búrkach.

V strede mesiaca máj sa zvykne objavovať klasické májové ochladenie, známi traja zmrznutí. Tento rok to ale vyzerá tak, že ochladenie príde ešte pred týmito dňami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy