Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Inteligentné aplikácie pomáhajú žiakom a učiteľom s učivom
Zdielať na

Inteligentné aplikácie pomáhajú žiakom a učiteľom s učivom

SLOVENSKO / Niektorí sa obávajú, iní ich vítajú - faktom je, že inteligentné technológie a umelá inteligencia budú dôležitou súčasťou vyučovania aj v našich školách. Už dnes pritom tisíce žiakov na Slovensku využívajú rôzne aplikácie, ktoré vyvinuli slovenskí vývojári. Tieto technológie by však mali učiteľom pomáhať, nie ich nahradiť.

​Stredná priemyselná škola elektrotechnická je prvou školou na Slovensku, ktorá využíva špeciálnu aplikáciu s využitím umelej inteligencie pri vzdelávaní študentov. Ide vlastne o už populárnu aplikáciu ChatGPT, ktorú prispôsobila skupina slovenských vývojárov tak, aby prednostne spracovávala informácie s odporúčaných zdrojov. "Učitelia, pedagógovia nahrajú do aplikácie rôzne vzdelávacie dokumenty," opísal Viktor Nagy zo Skillset development institute OZ.

Vie urobiť domáce úlohy, ale žiaci sa potom nič nenaučia

Tie potom umelá inteligencia spracuje a odpovedá na otázky študenta. "Budem maturovať z matematiky, z teórie čísel, čo musím vedieť, aby som bol pripravený?" vyskúšal aplikáciu Matej Gregor, študent SPŠE Hálová 16.

S otázkami môže ísť do detailov, aplikácia Tellmee odpovedá a vysvetľuje dovtedy, kým študent učivu celkom neporozumie. "Nielen vypracuje fakty, ale vie to aj vysvetľovať," dodal Nagy.  Nie všetci učitelia sú z tejto aplikácie nadšení. Obávajú sa, že bude pracovať za študentov. Toto riziko tu naozaj hrozí. "Žiakom sme povedali, že vie to urobiť domáce úlohy, ale nič sa nenaučia," doplnil Nagy. Tento problém absolútne nehrozí v prípade ďalšej slovenskej aplikácie.

Ďalšia aplikácia sa učí spolu so žiakom

Slovensko vo vývoji učiacich technológií nezaostáva. Dôkazom toho je aj úspešný učiaci portál, ktorý vytvorili experti v Žiline. "Moje deti napriek tomu, že som učiteľ, matematiky, fyziky, informatiky vyštudované mali známky, som sa s nimi učil, ale mali zlé známky, napadlo mi teda vytvoriť inteligentný systém, ktorý sa s nimi učí sám," opísal Peter Belan, vývojár a riaditeľ Smartbooks s.r.o.

Na Slovensku používa tento systém viac než 800 škôl a funguje už aj v zahraničí. "Tento systém obsahuje kompletné učivo základnej školy a 5 predmetov strednej školy, ďalšie predmety sa dorábajú. Máme tam dva moduly, stručnú učebnicu, najstručnejšie poznámky, pre žiaka, aby sa naučil," dodal Belan. Vhodný je pre talentovaných žiakov, ale aj pre deti, ktoré majú ťažkosti pri učení. Pomocou tohto systému sa deti učia oveľa rýchlejšie.

Zisťovali sme, či inteligentné technológie pri vzdelávaní mládeže podporuje aj ministerstvo školstva. "Jednou z oblastí sú inovácie, zavádzanie digitálnych technológií, toto je výzva pre všetky vzdelávacie systémy," uviedol Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy