Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Škaredý zlý Arpi Soltész: Uhorská hrozba
Zdielať na

Škaredý zlý Arpi Soltész: Uhorská hrozba

Zdroj: hetek.hu

Demokraticky zvolený imperátor Malého Uhorska, niekdajšej Maďarskej republiky, Viktor I. Božský z rodu Orbánovcov, si nechal schváliť novú ústavu. Položil tak základný kameň, na ktorom môže vybudovať svoju vysnívanú operetnú monarchiu.

Zhrňme si aspoň tie najzásadnejšie zmeny maďarského základného zákona. Nacionalistický folklór, bez ohľadu na hysterický odzemok, ktorý si na maďarský ústavný čardáš zakrepčili Slota s Ficom, je nepodstatný. Preambula uhorskej ústavy síce vyznieva ako vykradnutá z treťotriednej hrdinskej fantasy, ale tým ešte nezakladá žiadne ohrozenie pre susedov.

Smelo môžeme opomenúť nový pohľad uhorskej ústavy na celistvosť maďarského národa, bez ohľadu na to, či žije v hraniciach malého, alebo veľkého Uhorska. Na prípadnú expanziu by Viktor potreboval financie a vojsko. Peniaze nemá a to, čo sa v Uhorsku volá armáda, technicky a personálne nedosahuje ani úroveň ukrajinského dobrovoľného hasičského zboru.

hetek.hu

Preambula sa odvoláva na Boha, národ a svätoštefanskú korunu. Štátny útvar sa volá Uhorsko. Alebo Maďarsko, ako chcete, maďarčina to neodlišuje. Vzhľadom k duchu ústavy sa však môže každý prekladateľ celkom legitímne rozhodnúť pre „Uhorsko“.

Viktor I. z preambuly ústavy vymazal republiku. A to už rozhodne nie je len kozmetika. Litera novej uhorskej ústavy síce hovorí, že Uhorsko je republika a formou vlády je demokracia, no jej duch tomu priamo odporuje. Občana či osobnú slobodu celkom nepokryte podriaďuje národnému princípu. A ústava explicitne hovorí, že jej jednotlivé ustanovenia treba vykladať v duchu preambuly.

Pozrime si aspoň jeden konkrétny príklad: Uhorský ústavný súd už nemôže rozhodovať o otázkach, ktoré majú vplyv na štátny rozpočet. Na pohľad to vyzerá nevinne, ba dokonca rozumne. Prečo by už mal ústavný súd kafrať vláde do hospodárenia?

Odpoveď je zjavná: Lebo máločo má taký krátkodobo blahodarný vplyv na štátny rozpočet, ako vyvlastňovanie súkromného majetku, znárodňovanie, alebo nejaká forma „arizácie“. Ak sa Viktor I. Božský rozhodne komukoľvek siahnuť na majetok, na základe akýchkoľvek kritérií, trebárs pre farbu vlasov alebo veľkosť topánok, postihnutý nebude mať šancu uplatniť svoje práva.

Nová ústava ohrozuje hlavne občanov bývalej Maďarskej republiky, dokonca aj vtedy, keď sú to Maďari. Do akej miery ju Viktor I. Božský využije na to, aby definitívne spláchol aj zdanie demokracie a nechal sa korunovať svätoštefanskou korunou, zatiaľ nie je celkom jasné. Čas ukáže.

Nebezpečné sú len vlažné reakcie Európskej únie i samotných Maďarov. To je to, čo ohrozuje aj nás. Viktorovi extrémne neschopní predchodcovia, ktorí vedeli len kradnúť a ani to nie tak, aby ich aspoň raz nechytili, sú v porovnaní s našou aktuálnou múdrou vládou úplní géniovia.

Napríklad dnešný vývoj v kauze Radičová vs. Mikloš už nie je ani smutný, ani trápny, ba ani smiešny. Už je to len únavné. Nekonečne rozvláčny, primitívny a bezduchý fór, ktorý sa povlečie ešte tri roky, pričom je pointa už dávno každému známa.

Robert Fico, až pre neho terajšia koalícia získa ústavnú väčšinu v národnej rade, m§že pokojne opísať novú slovenskú ústavu od Viktora. Doslova, len vymení v texte Maďarsko za Slovensko. Naše národy sú si oveľa podobnejšie, ako sme si ochotní pripustiť. Okrem jazyka sa neodlišujeme prakticky ničím. To je to, čo je na uhorskej ústave desivé.

Najčítanejšie správy