Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Šetrenie nás neminie: Zhrnutie samitu v Bruseli
Zdielať na

Šetrenie nás neminie: Zhrnutie samitu v Bruseli

BRUSEL / V Bruseli sa skončil mimoriadný energetický samit Európskej únie zvolaný predsedajúcimi Čechmi. Členské štáty chcú využiť vysoké zisky energetických firiem pre spotrebiteľov. Zástupcovia vlád Európsku komisiu poverili aj prípravou ďalších opatrení, vrátane celoúnijných úspor energie. Na zastropovaní cien plynu z Ruska podľa návrhu Bruselu však ministri hospodárstva zhodu nenašli. Proti bolo aj Slovensko.

Vlajkami na pol žrde a minútou ticha sa začal mimoriadny energetický samit. Európska únia si takto uctila pamiatku zosnulej kráľovnej Alžbety II. Situácia je vážna a na výnimočný samit prišli skoro všetci ministri hospodárstiev členských štátov. Nášho odstupujúceho Sulíka zastupoval štátny tajomník Karol Galek. Potom už ministri hospodárstiev začali tvrdé rokovania ako sa dostať von z energetického pekla. "Čelíme veľkej energetickej kríze, ktorá by mohla ľahko vyústiť v najväčšiu krízu od 2. svetovej vojny," uviedol český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela. Galek podotkol, že to môže viesť k rozpadu Európskej únie.

Nájsť ale jednotnú odpoveď je to najťažšie

Európa potrebuje jednotnú odpoveď, aby sa podarilo znížiť ceny energií a stabilizovať finančné trhy s energiami. "Trh s energiami, ale aj ceny sú v jednotlivých členských štátoch tak rozdielne, že je naozaj ťažké spraviť univerzálne riešenie pre všetkých," uviedla Estónska ministerka hospodárstva Riina Sikkutová. Minstri členských štátov nenašli ani zhodu na zastropovaní cien ruského plynu. Proti boli nakoniec skoro všetci. "To čo sa darí Rusom a Gazpromu je vyvolávať paniku. Samotná cena ruského plynu už v tej cenotvorbe nehrá až takú rolu," povedal Síkela.

Pri hlasovaní sa veľmi nerozhodlo. "Iba štyri krajiny podporili takýto postup. Slovensko odmietlo, lebo by to viedlo k zastaveniu dodávok okamžite," dodal Galek. Komisia by v budúcom týždni mala pripraviť plán, podľa ktorého budú firmy vyrábajúce elektrinu z lacnejších zdrojov ako z plynu prispievať ohrozeným domácnostiam a firmám častí svojich nebývalo vysokých ziskov na hradenie účtov za energie. Solidárny príspevok by sa mal týkať aj výrobcov fosílnych palív. Ďalším dôležitým bodom bude šetrenie, ktoré neminie nikoho. Od verejných inštitúcií, cez firmy až po domácnosti. Už najbližšie by sa mali ministri na krízovom samite stretnúť 14. septembra a do konca mesiaca by malo byť dohodnuté, ako bude európa spoločne postupovať.

Nakoniec to estónska ministerka zhrnula: "Veľmi málo z toho, čo Rusko robí, závisí od našich rozhodnutí. Ak bude Rusko chcieť obmedziť zdroje energie, Putin to urobí."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy