Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zástupca EP na Slovensku Róbert Sermek: Smerovanie k zelenej energii nezvyšuje ceny za elektrinu
Zdielať na

Zástupca EP na Slovensku Róbert Sermek: Smerovanie k zelenej energii nezvyšuje ceny za elektrinu

BRATISLAVA / Očakáva sa, že parlament bude diskutovať aj o opatreniach na zníženie závislosti Európskej únie o ruských fosílnych palív a zvýšenie výroby ekologickej energie, vrátane nových pravidiel pre obnoviteľné zdroje energie. V ranných novinách TV JOJ sme sa o danej problematike rozprávali s vedúcim kancelárie Europskeho parlamentu na Slovensku Róbertom Sermekom.

Ako zasiahla správa o úmrtí kráľovnej práve parlament?

Európsky parlament okamžite reagoval. Predsedníčka Roberta Metsola na Twitteri napísala, že Alžbeta formovala svetové dejny ako málokto iný a označila ju za Alžbetu Veľkú. Tak isto európske vlajky pred všetkými budovami Európskeho parlamentu vrátane našej kancelárie v Bratislave visia na pol žrde. A budúci týždeň bude učite minúta ticha.

Ursula von der Leyen nabudúci týždeň pred parlamentom prednesie správu o stave Únie. O čom bude, ak sa už tuší a prečo je dôležitá?

Bude to budúcu stredu a je to jeden z najdôležitejších prejavov celého roka. Nie je to iba prejav, ale aj debata s poslancami. Európska komisia týmto skladá účty poslancom, ktorí sú volení občanmi, takže je to vlastne taká demokratická kontrola, ktorú my ako občania vykonávame cez svojich poslancov voči Európskej komisii a preto sa to považuje za veľmi dôležitý prejav. Je to hodnotenie uplynulého roka a vytýčenie priorít na ďalšie obdobie.

Obdobie, ktoré prežívame je náročé a stále rozprávame o energetickej kríze. Dnes začína mimoriadny samit ministrov zodpovedných za energetiku, ktorí sa budú zaoberať touto aktuálnou energetickou krízou.

Samozrejme, že tá energetická kríza bude zrejme hlavnou témou aj debaty budúci týždeň. Okrem toho tam bude Ukrajina a ekologické otázky, ale tá energetika bude dominovať. Dnes zasadajú ministri energetiky na neformálnom stretnutí. Európska komisia už v stredu načrtla nejaké návrhy, ale treba povedať, že ako to bude konkrétne vyzerať naozaj nevieme. Budúci týždeň budú aj poslanci diskutovať s komisiou o týchto návrhoch, a potom v stredu sa očakáva, že práve Ursula von der Leyen príde už s konkrétnymi návrhmi aj na základe toho dnešného stretnutia ministrov a utorkovej diskusie s poslancami.

Takže dovtedy by komisia mala pripraviť určité reálne kroky, o ktorých bude Európsky parlament potom prejave o stave Únie nejakým spôsobom diskutovať a mohlo by dôjsť k ich naplneniu. Očakáva sa, že parlament bude diskutovať aj o opatreniach na zníženie závislosti Európskej únie od ruských fosílnych palív a zvýšenie výroby ekologickej energie, vrátane nových pravidiel pre obnoviteľné zdroje. Mnohí ale v súčasnosti kritizujú, že to nastavenie Európskej únie s ohľadom na zelenú energiu a ekológiu možno spôsobuje aj ten ešte väčší tlak na ceny energií aj zo strany vojny na Ukrajine.

Sú na to rôzne názory, ale ja sa prikladám na stranu názorov, ktoré tvrdia úplný opak. Práve tá zelená elektrina je dnes lacná a to, čo zvyšuje cenu elektriny na trhoch je elektrina vyrábaná vďaka plynu. To znamená, že keby Únia nesmerovala k tým energeticky obnoviteľným zdrojom a bola by ešte viac závislá na fosílnych palivách, tak ten tlak na ceny by bol oveľa väčší. Nemožno preto tvrdiť, že smerovanie k zelenej energii nejako zvyšuje ceny.

Zostáva nám ešte jeden zdroj a to je atómová energia. Mnohé krajiny v západnej Európe od nej práve začali upúšťať a zastavovjú reaktory. To je prípad Francúzska, Nemecka a práve tam potrebujú tej energie najviac. Bol to dobrý krok z ich strany?

Ja si netrúfam hodnotiť, či to bol dobrý krok a tiež sú na to rôzne názory. Samozrejme, že ekologickí aktivisti to vítajú. Realisti tvrdia, že by sa s tým malo počkať, lebo treba uznať, že jadrová energia je lacná a ak by jej bol dostatok, určite by to zmiernilo tlak. Ale toto je na rozhodnutí Nemecka, ktoré má ešte stále možnosť pozastaviť to odstavenie a už sa o tom aj uvažuje. Ako je to v parlamente si netrúfam teraz odahdnúť a uvidíme budúci týždeň počas tej diskusie.

Nabudúci týždeň sa teda dozvieme nejaké stanoviská v rámci Európskej únie. Ako a kedy sa pretavia aj k nám na Slovensko? Už dlho čakáme na niečo, čo sa udeje na záchranu spoločnosti a teda aj jednotlivcov rodín domácnosti.

Na tej európskej úrovni ten rozhodovací proces je trošku zložitý, ale určite sa budú všetky inštitúcie snažiť prijať tieto rozhodnutia čo najrýchlejšie. Členské štáty by o tom mali hlasovať väčšinovo, čo tiež urýchluje rozhodnutie. Parlament urobí všetko pre to, aby v nejakom zrýchlenom konaní prípadné legislatívne zmeny schválil tak, aby občania pocítili zmeny čo najmenej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy