Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ukrajinský chovateľ tvrdí, že údajný tiger na úteku, je u neho doma. Polícia výzvu na opatrnosť nezrušila
Zdielať na

Ukrajinský chovateľ tvrdí, že údajný tiger na úteku, je u neho doma. Polícia výzvu na opatrnosť nezrušila

UKRAJINA / Slovenská polícia výzvu na opatrnosť pre tigra v pohraničí stále nezrušila. Bude to možné až vtedy, keď odchyt zvieraťa potvrdí ukrajinská strana. A to sa zatiaľ nestalo. Ukrajinský chovateľ šelmy vysvetľuje, že tiger na fotografii, ktorú polícia zverejnila, je u neho doma už takmer pol roka. Zisťovali sme preto, kde vznikla informácia o tom, že sa tiger pohybuje v našom pohraničí.

​Informácia o výskyte tigra v pohraničí sa šírila rýchlosťou blesku. Slovenských kolegov o šelme informovali ukrajinskí kolegovia. Stačil jeden status polície s fotografiou tigra a krajný východ Slovenska zostal v pozore. Starostov prihraničných obcí prišli na výskyt šelmy upozorniť policajti. "Polícia Slovenskej republiky nikdy nepotvrdila, že výskyt tigra bol zaznamenaný aj na území Slovenska," povedala dočasná zástupkyňa hovorkyne RHCP Sobrance Lenka Ivanová. "Prišli za mnou policajti, že majú nahlásené, že prekročil hranicu tiger," uviedol starosta obce Brezovec Miroslav Solomon. 

"Ak by bolo zviera prekročilo štátnu hranicu so Slovenskom, jeho pohyb by bol zaznamenaný, pretože každý kúsok východnej hranice je prísne monitorovaný," uviedla Ivanová. Podľa riaditeľa NP Poloniny mal tiger pochádzať zo súkromného chovu z ukrajinskej obce v blízkosti slovenskej hranice. Chovateľ tvrdí, že tiger, ktorého fotografiu zverejnila polícia na svojom profile je jeho. "Je to môj tiger, to je ako moje dieťa. Viem, že je vždy tu, nikam neuteká," povedal majiteľ Bohdan. Chovateľ tigra tiež tvrdí, že fotografia je stará minimálne tri mesiace a tiger na nej pózuje pri ceste pred jeho domom. 

"Keďže k udalosti došlo na ukrajinskej strane, polícia na Slovensku nepreverovala ani skutočnosť, či fotografia zvieraťa, ktorá bola na sociálnych sieťach, je ilustračná alebo pochádza z fotopasce, prípadne, aká stará táto fotografia je," povedala Ivanová. 
Polícia výzvu na opatrnosť pre občanov zatiaľ nezrušila. "Polícia naďalej apeluje na občanov, aby boli ostražití, opatrní a dbali na svoju bezpečnosť, pretože ukrajinská strana stále nepotvrdila odchyt tigra," uviedla Ivanová. 

​Podľa riaditeľa Národného parku Poloniny síce môže byť v okolí hranice iný tiger, no šanca že je to tak je podľa neho minimálna. "Je to hypotetická záležitosť, ale všetko je možné. Určite je lepšia prevencia ako potom riešiť následky," dodal riaditeľ správy NP Poloniny Miroslav Buraľ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy