Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
TV JOJ na Ukrajine: Tiger, ktorý vystrašil obyvateľov pohraničných oblastí, možno na Slovensku ani nebol. Náš štáb ho našiel
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: Tiger, ktorý vystrašil obyvateľov pohraničných oblastí, možno na Slovensku ani nebol. Náš štáb ho našiel

SNINA / Tiger z Ukrajiny, ktorý dal do pozoru prihraničné obce aj policajtov na krajnom východe Slovenska, možno na našom území ani nebol. Informáciu o jeho pohybe blízko hranice zverejnila polícia a jeho fotografia obletela internet. Ráno vyrazili do terénu špeciálne tímy ochranárov. No jojkársky štáb pátral aj priamo na mieste, odkiaľ tiger ušiel. Naša reportérka Katka Kleknerová preto vycestovala na Ukrajinu a stretla sa s majiteľom šelmy.

​Ráno so špeciálnym tímom najprv vyrazili na pátraciu akciu po tigrovi do hôr pozdĺž východnej hranice. Ochranári boli rozdelení do dvoch skupín – jedna prehľadáva lesy nad obcou Nová Sedlica, druhý tím prechádzal po hrebeňoch nad dedinou Brezovec. Ide však o rozsiahle územie a pátrať v ňom po zvierati je ako hľadať ihlu v kope sena. No nie je to nemožné. Podľa zoológa treba byť pri strete so šelmou opatrný. "Aj keď ide o mláďa, tak samozrejme ono tie zuby a pazúry má dostatočne vyvinuté na to, aby vedel ublížiť aj človeku," povedal hlavný zoológ košickej ZOO Patrik Pastorek.

Podľa zverejnených informácií mal tiger pochádzať z domáceho chovu z ukrajinskej obce neďaleko našich hraníc. Podarilo sa skontaktovať sa s jeho majiteľom a vyrazili sme priamo za ním na Ukrajinu. A takéto privítanie nás čakalo. Bohdan, majiteľ tigra, zviera spoznal podľa fotografie. Tvrdí, že tiger na fotografii je jeho. Dal mu meno Talizman. "Tu nikde v okruhu 200 kilometrov nie je žiadny iný tiger, iba tento môj, Je u mňa 5 mesiacov," uviedol Bohdan. 

Majiteľ tigra hovorí, že situácii nerozumie a nevie ani to, prečo sa dostala na Slovensko v súvislosti s útekom. "Ten tiger nikam nechodí, maximálne pôjde do potoka okúpať sa," povedal Bohdan. Dokonca ukázal presné miesto, kde fotografia vznikla. Podľa neho si ho odfotili zvedaví návštevníci. Otázne je, ako sa fotografia, ktorá je podľa majiteľa tigra stará niekoľko mesiacov a vznikla neďaleko jeho domu na Ukrajine dostala k polícii. "Operačné stredisko RHCP prijalo informáciu od ukrajinských kolegov, že zo zoologickej záhrady ušiel tiger a mal by sa vyskytovať v blízkosti východnej hranice," povedala hovorkyňa KR PZ Košice Lenka Ivanová. To, čo ide skutočne o tigra, po ktorom pátrajú na slovensko-ukrajinskom pohraničí nateraz nik oficiálne nepotvrdil. Vieme len, to, že Talizman je prívetivý a ľuďom by neublížil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy