Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Z ukrajinskej zoo ušiel tiger. Fotopasce ho zachytili na Slovensku
Zdielať na

Z ukrajinskej zoo ušiel tiger. Fotopasce ho zachytili na Slovensku

SLOVENSKO – UKRAJINSKÉ POHRANIČIE / Hľadá sa tiger na krajnom východe Slovenska. Niektorí si najprv mysleli, že je to vtip, no ukrajinská strana napokon oficiálne potvrdila, že na hranici sa voľne pohybuje tiger a dokonca už prešiel na Slovensko. V pohotovosti sú teraz všetky hraničné oddelenia, hliadky v teréne, starostovia, aj poľovníci. Podľa polície ho zachytila fotopasca pri obci Brezovec. Starostovia už vyzvali obyvateľov, aby obmedzili pohyb mimo svojich domovov.

Starostovia prihraničných obcí už upozornili obyvateľov, aby boli v týchto dňoch mimoriadne opatrní. "Bude mať problém s potravou a bude sa snažiť ísť do blízkosti ľudských obydlí," vysvetlila starostka obce Ubľa, Nadežda Sirková. Ukrajinská polícia o tigrovi na úteku 3. septembra podvečer informovala všetky oddelenia hraničnej polície, všetky hliadky v teréne, starostov aj poľovníkov. "Obyvateľov vyzývame k zvýšenej opatrnosti. V záujme vlastnej bezpečnosti nepristupujte k žiadnym riskantným krokom," vyjadrila sa hovorkyňa KR PZ v Košiciach, Lenka Ivanová.

Tigra na Slovensku zachytili fotopasce

Polícia má k dispozícii fotografiu z fotopasce, ktorá sa nachádza v lesoch nad obcou Brezovec. V dedine je obývaných iba 12 domov a navyše tam práve teraz nefunguje rozhlas. Starosta preto všetkým obyvateľom ešte večer zatelefonoval. V regióne, kde sú ľudia zvyknutí na vlkov a medveďov to veľký rozruch nespôsobilo, no boja sa o svoje domáce zvieratá. "Máme ovce, tak sa bojíme, aby nám ovce nepobral," skonštatovala obyvateľka Uble.

Mláďa zanechal na hranici Ukrajinec, ktorý utekal pred vojnou

Podľa ukrajinských úradov ide o mláďa tigra a pochádza z východu Ukrajiny, kde prebiehajú tvrdé boje. Do blízkosti našej hranice sa dostal za zvláštnych okolností. Priviezol ho tam jeden z Ukrajincov, ktorý utekal pred vojnou a nechal ho miestnemu obyvateľovi. "On mu ho tam zanechal, no ten tiger mu vlastne ušiel," vysvetlil riaditeľ Správy NP Poloniny,  Miroslav Buraľ. Otázkou je, ako by tiger zareagoval pri strete s človekom. Keďže žil niekoľko mesiacov v zajatí, na ľudí je zvyknutí, dokonca sa s ním na Ukrajine chodievali rodiny s deťmi fotografovať. "Ešte sme neriešili tigra, je preto otázne, ako tú situáciu vyhodnotí tiger a ako človek. Lebo človek môže spanikáriť a to už neviem odhadnúť," dodal Miroslav Buraľ. Už v pondelok, 5. septembra, vyráža do terénu tím ochranárov, ktorí budú tigrie mláďa hľadať. Možné je aj to, že sa prešlo znova na ukrajinskú stranu. "U nás držíme stálu pohotovosť a máme zazmluvneného veterinárneho lekára, budeme sa snažiť ho uspať a odviezť do ZOO do Bojníc," uviedol Miroslav Buraľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy