Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Adrenalínová prechádzka v Poloninách: Turista našiel celý arzenál nebezpečnej munície
Zdielať na

Adrenalínová prechádzka v Poloninách: Turista našiel celý arzenál nebezpečnej munície

POLONINY / Aj prechádzka po turistickom chodníku môže byť plná adrenalínu. Presvedčili sa o tom turisti v Prešovskom kraji. Muž našiel v lese pri Červenici granát, no 28-ročného turistu čakal v Poloninách hotový arzenál. Policajti ho dokonca z miesta ani nemohli odviezť.

Muž sa vybral na prechádzku do lesa neďaleko vysielača Dubník pri Červenici. Nález zaregistroval priamo na turistickom chodníku. Policajti miesto zabezpečili a krajský pyrotechnik určil, že ide o ručný granát F1. Muníciu z miesta odniesli. "Územie severovýchodného Slovenska je špecifické tým, že tam prebiehali intenzívne boje prvej aj druhej svetovej vojny, minimálne v rokoch 1914 a 1915 bola bojová činnosť veľmi intenzívna," vysvetlil predseda Klubu vojenskej histórie Beskydy, Martin Drobňák. Políciu treba v takýchto prípadoch volať aj vtedy, ak si nie sme istí, či sme určite našli nebezpečný predmet. "V prípade nálezu munície alebo predmetu, ktorý ju pripomína, je potrebné tento nález nahlásiť. S muníciou nie je možné manipulovať," vysvetlila hovorkyňa KR PZ v Prešove, Jana Ligdayová.

Poriadne adrenalínová bola aj turistika v Poloninách pre 28-ročného muža z obce Továrne. Nález nahlásil na policajnom oddelení v Slovenskej Kajni aj s uvedením presných GPS súradníc. Munícia sa nachádzala v časti Hrebeň pri našej najvýchodnejšej obci. Išlo o poriadne bohatý nález. Ďalšia manipulácia s ním, v podobe prepravy z lesa do krajského policajného skladu, by bola riziková. Pyrotechnik preto muníciu zneškodnil priamo na mieste. "Krajský pyrotechnik po príchode na miesto nálezu určil, že ide o muníciu z obdobia 2. svetovej vojny," opísala Jana Ligdayová. Dovedna išlo o osem kusov 82-milimetrových delostreleckých mín, dva ručné granáty vzor 42 a na mieste bola aj počinová náložka do 120-milimetrovej delostreleckej míny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy