Jasno
12°
Bratislava
Čechom došla trpezlivosť: Na Václavskom námestí protestovali proti vláde a vysokým cenám energií
Zdielať na

Čechom došla trpezlivosť: Na Václavskom námestí protestovali proti vláde a vysokým cenám energií

PRAHA / Viac ako 100-tisíc ľudí zaplnili 3. septembra popoludní Václavské námestie na demonštrácii proti vláde. Protest s názvom "Česká republika na 1. mieste" je spoločnou akciou organizácií, politických strán a občanov, ktorí nesúhlasia so súčasnou politikou a chcú demisiu vlády. 

Mnohí demonštranti si priniesli české vlajky, niektorí tiež bubny a transparenty s nápismi. Na námestí boli stánky a vlajky KSČM a Trikolory. Organizátori žiadajú demisiu vlády. Zároveň chcú, aby vláda splnomocnila ich odborníkov na rokovania o nákupe plynu a ropy. Napríklad energetik, Vladimír Štěpán, na demonštrácii kritizoval vysoké ceny energií a prozápadný kurz vlády. Zastropovanie cien, ktoré zvažuje vláda, označil za hlúposť. Podľa neho to povedie k ďalšiemu rastu cien. Vyslovil sa aj proti nakupovaniu plynu z burzy. Predsedníčka Trikolory, Majerová Zahradníková, po pätnástej hodine uviedla, že počet demonštrantov presiahol 100-tisíc. 

Usporiadatelia demonštrácie už skôr tento týždeň uviedli, že chcú odchod súčasnej vlády, zmiernenie dopadov energetickej krízy a nápravu škôd. Požadujú oslobodiť tunajší priemysel od závislosti na zahraničných spoločnostiach, ďalej vojenskú neutralitu a zabezpečenie priamych zmlúv s dodávateľmi plynu za nízke ceny, predovšetkým s Ruskom. Česká republika podľa nich potrebuje zmeniť systém rozdeľovania a platieb za elektrinu tak, aby neplatila prostredníkom na burze.

O proteste informovala aj česká polícia na sociálnej sieti Twitter:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy