Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čaká nás ťažká a neistá zima. Stále totiž nevieme, koľko nás budú stáť energie
Zdielať na

Čaká nás ťažká a neistá zima. Stále totiž nevieme, koľko nás budú stáť energie

BRATISLAVA / Starosti s drahými energiami stále trvajú. Slová členov vlády vystrašili zrejme väčšinu Slovákov. Návrh rezortu hospodárstva ráta s tým, že domácnosti za elektrinu na budúci rok zaplatia dvojnásobok.

Najbližšie dva roky by mali mať domácnosti zastropované ceny energií. Výhodnejšia cena má ale podmienku. Má sa týkať 85 percent z toho, čo spotrebovali v roku 2020, zvyšok to už budú takmer trhové ceny. "Keď platia teraz povedzme 40 eur mesačne zálohy, tak to isté budú platiť aj budúci rok. Ak by ale spotrebovali aj tých 15 percent, respektíve ak by neušetrili tých 15 percent, tak z tých 40 eur sa môže stať 45 možno 50 eur mesačne. Čiže možno za rok 50, 100 eur zaplatia naviac," vysvetlil energetický analytik Ján Pišta.

Ak ste ale napríklad v roku 2020 elektrinu používali iba na varenie a teraz ňou budete aj kúriť, pripravte sa na dramatické zvýšenie. "Tam je tá spotreba veľká a on to môže prekročiť nie o 15 alebo o 50, či 100 percent tú spotrebu a všetko to prekročenie má zarátané v tej vyššej cene," dodal Ján Pišta. Koľko ale reálne zaplatia domácnosti je podľa analytika ťažko povedať. Dôvodom sú rozdielne distribučné tarify. Pomôcť môže kontrola poslednej faktúry, kde je uvedená ročná spotreba. "Môžu sa pozrieť na elektromer napríklad na Silvestra a každý mesiac môžu pozerať, koľko spotrebovali a tak si to môžu kontrolovať," opísal Ján Pišta.


Európa už týždne bojuje s cenami energií

Ako prvá krajina, na starom kontinente, sa proti enormnému zvyšovaniu účtov domácností postaví Španielsko. Tamojšia vláda od októbra, zatiaľ do konca tohto roka, zníži daň z pridanej hodnoty za plyn z 21 na 5 percent. Madrid nevylúčil možnosť predĺžiť túto lehotu až do konca roka 2023. Obyvatelia toto rozhodnutie privítali. Svojsky riešia energetickú krízu v Poľsku. Aby si mohli obyvatelia pozrieť film v kine a ušetriť na spotrebe, pedálovali na bicykloch. Poháňali generátor, ktorý dodával elektrinu na premietanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy