Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Moskve sa konal pohreb bývalého sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova
Zdielať na

V Moskve sa konal pohreb bývalého sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova

Pohrebu sa zúčastnil aj Viktor Orbán

MOSKVA / V Moskve sa 3. septembra konal pohreb bývalého prezidenta Sovietskeho zväzu, Michaila Gorbačova. Pred Domom odborov sa podľa médií zhromaždili stovky ľudí s kvetmi. Prvý a zároveň posledný prezident ZSSR zomrel 30. augusta vo veku 91 rokov.

Posledná rozlúčka s Gorbačovom, držiteľom Nobelovej ceny za mier, sa konala v Stĺpovej sieni Domu odborov v Moskve, na dohľad od Kremľa. Sieň v minulosti mnohokrát slúžila ako miesto rozlúčky s vysokými predstaviteľmi ZSSR. Nosiči doprostred siene umiestnili Gorbačovu otvorenú rakvu, v pozadí pritom hrala tichá melancholická hudba z filmu "Schindlerov zoznam". Po oboch stranách rakvy stáli dvaja strážcovia v uniforme, napravo bol umiestnený portrét bývalého prezidenta a naľavo sedela jeho rodina. Na miesto prúdili davy ľudí, ktorí tam pokladali kvety, než sa uklonili, aby Gorbačovovi vzdali hold.

Gorbačovej rodine sa poklonilo aj niekoľko významných ruských predstaviteľov a osobností zo sveta kultúry, vrátane zákonodarcu ruskej Štátnej dumy Konštantína Kosačeva a popovej speváčky Ally Pugačovovej. Gorbačov bol po smútočnom obrade pochovaný na Novodievčom cintoríne, kde má vyhradený hrob po boku svojej zosnulej manželky Raisy. Na cintoríne bolo pochovaných mnoho významných ruských osobností. Nachádza sa tam napríklad hrob spisovateľov Michaila Bulgakova alebo Nikolaja Gogola, je tam aj prvý ruský prezident Boris Jeľcin, či bývalý sovietsky vodca, Nikita Chruščov. Väčšina ostatných sovietskych lídrov bola pochovaná pri Kremeľskom múre.

Vladimir Putin Gorbačovi odoprel plné štátne pocty

Gorbačov nemal štátny pohreb. Ruský prezident Vladimir Putin totiž podľa médií Gorbačovi odoprel plné štátne pocty, ktorých sa dočkal po svojej smrti v roku 2007 Jeľcin. Putin sa obradu nezúčastnil, podľa hovorcu Kremľa, Dmitrija Peskova, kvôli harmonogramu. Vo štvrtok ale položil pri Gorbačovej rakve kvety. Peskov už skôr povedal, že obrad bude obsahovať prvky štátneho pohrebu, ako napríklad čestnú stráž a že štát pomáhal s jeho organizáciou.

​Garbačovi prišiel vzdať hold Viktor Orbán

Kvôli ruskej invázii na Ukrajinu na pohreb neprišli vrcholní západní predstavitelia. Vydal sa tam ale maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý chcel Gorbačovi vzdať hold. Na pohrebe sa zúčastnili aj diplomati z ambasád niektorých západných krajín v Moskve. Gorbačova už mesiace pred smrťou šokovala ruská invázia na Ukrajinu. Agentúre Reuters to dva dni pred pohrebom povedal Gorbačov tlmočník Pavel Palažčenko, ktorý s Gorbačovom pracoval 37 rokov a naposledy s ním telefonicky hovoril pred niekoľkými týždňami. Gorbačov bol podľa neho aj v posledných rokoch zdrvený zhoršujúcimi sa vzťahmi medzi Moskvou a Kyjevom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy