Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pohotovostný pátrací tím nenahrádza políciu. Pôsobí ako podporná zložka
Zdielať na

Pohotovostný pátrací tím nenahrádza políciu. Pôsobí ako podporná zložka

BRATISLAVA / Takmer 600 osôb je aktuálne na Slovensku nezvestných. Najviac ich je v Prešovskom kraji. Dobrovoľníci z Pohotovostného pátracieho tímu absolvujú každoročne desiatky pátracích akcií a do terénu sú ochotní vyraziť cez deň aj v noci.

Pohotovostný pátrací tím, ktorý pôsobí v rámci celého Slovenska. Od svojho vzniku participoval na viac ako 300 pátracích akciách. "Pohotovostný pátrací tím je občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 2019, volajú nás rodinní príslušníci, policajný zbor alebo iné dobrovoľnícke organizácie ako sme my," povedal Bruno Hauer. 

Pohotovostný pátrací tím nenahrádza políciu, ale pôsobí ako podporná sila v teréne, kde je potrebné nasadenie väčšieho počtu ľudí, či techniky. Zásahy v tme by členom PPT uľahčil dron s termokamerou, na kúpu ktorého aktuálne hľadajú zdroje. "Dron s termovíziou pomôže hlavne v nočných hodinách pri pátraní v náročných terénoch, na poliach, lúkach. Zachytí ľudskú tepelnú stopu, ktorá je vidieť aj z väčšej výšky," uviedol Hauer. 

Od roku 2020 je PPT súčasťou integrovaného záchranného systému. Jeho členovia majú rozdelené nočné a denné služby, vďaka čomu vedia v prípade potreby kedykoľvek vyraziť do terénu a pomôcť profesionálnym pátračom v hľadaní nezvestných ľudí, ktorých je takmer 600. "Na území Slovenskej republiky je aktuálne 594 nezvestných osôb, z toho je najviac nezvestných osôb v Prešovskom kraji 191, v Bratislavskom kraji 81 a v Nitrianskom kraji 71," povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy