Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Farmári už nemajú peniaze na chladenie v skladoch. Jablká tak zhnijú rovno v sadoch
Zdielať na

Farmári už nemajú peniaze na chladenie v skladoch. Jablká tak zhnijú rovno v sadoch

JUŽNÉ SLOVENSKO / Tento rok v slovenských sadoch zhnije takmer polovica úrody jabĺk na stromoch. Ovocinári hovoria aj o likvidácii časti sadov. Skladovať jablká v chladiarenských boxoch, až do novej úrody, je totiž pri súčasných cenách energií finančne neúnosné. Po premietnutí ceny energie do našich jabĺk, nemôžu konkurovať o polovicu lacnejším jablkám zo zahraničia, kde sú vyššie dotácie pre ovocinárov.

"Úroda je fantastická, by som povedal, že nadpriemerná, ale čo s tými jablkami bude, ani sami nevieme," povedal pestovateľ z Dvorov nad Žitavou Emil Schultz. Ak sa extrémne vysoká cena energie za skladovanie premietne do ceny jabĺk, tak v konkurencii s ostatnými krajinami, kde je dotácia do ovocinárstva omnoho vyššia, sa stávajú naše slovenské jablká nepredajné. 

"Vyzerá to tak, že tisíc ton jabĺk zostane na stromoch, lebo nemôžeme si to dovoliť dať do skladov, oberať ich asi nebudeme, lebo ani spracovatelia neakceptujú zvýšenú cenu za jablká a rozmýšľajú tiež, či spustia linky na spracovanie jabĺk," uviedol Schultz. 

Kým vlani vo Dvoroch nad Žitavou mesačne zaplatili za elektrinu na chladenie na 4 stupne Celzia 5 tisíc eur, pri súčasnej cene elektriny by to bolo 50-tisíc. Desiatky tisíc ton slovenských jabĺk tak v tomto roku zhnije v sadoch. "Momentálne sa v obchodoch predávajú jablká za euro, 1,5, ak by sme mali premietnuť... Cenu za naše energie do jabĺk, tak si viem predstaviť, že tie jablká budú stáť na pultoch aj cez 3 eurá. Keby každý Slovák zje na jeseň 10 kg slovenských jabĺk, tak náš problém je vyriešený," povedal Schutz.

Pri ročnej slovenskej produkcii 35 tisíc ton by už nebolo čo skladovať. Navyše pri začínajúcich samozberoch sú ceny priaznivejšie ako na pultoch obchodov. "Prakticky každý ovocinár na Slovensku rozmýšľa takýmto spôsobom, otvára sady pre verejnosť. My napríklad začíname so samozberom v utorok a tam bude cena 60 centov," uviedol Schultz. Ovocinári dokonca pri súčasných podmienkach uvažujú nad likvidáciou sadov, aj keď v mnohých sú mladé stromy v plnej rodivosti. "Vyzerá to tak, že budeme likvidovať zhruba 50% výmery - asi 25 hektárov sadov. Potrebujete platiť mzdy, energie a keď to nevychádza, tak sa to nedá dlhodobo robiť," dodal Schultz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy