Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tragický koniec záchrannej akcie v Malej Fatre
Zdielať na

Tragický koniec záchrannej akcie v Malej Fatre

MALÁ FATRA / Poľský turista upadol do bezvedomia počas zostupu zo sedla pod tanečnicou v Malej Fatre. Pomôcť sa mu snažil jeho kamarát aj horskí a leteckí záchranári. Žiaľ, táto záchranná akcia šťastný koniec nemala.

60 - ročný turista sa už spolu s kamarátom z túry vracal. Počas zostupu mu prišlo nevoľno a upadol do bezvedomia, jeho kamarát volal na linku 112.

"V popoludňajších hodinách sme mali z nášho operačného strediska hovor, že pod Tanečnicou prebieha resuscitácia," uviedol Juraj Ondruš z Hasičskéého a záchranného zboru Malá Fatra. "Laickú prvú pomoc mu podal kamarát, samozrejme, bol inštruovaný operátorkou tiesňovej linky," informoval Andrej Bárdy z HZS Malá Fatra. To už boli na ceste pod Tanečnicu 4 horskí záchranári a do Malej Fatry letel aj vrtuľník zo Žiliny. 

"Lekár leteckých záchranárov bol na najbližšie vhodné miesto vysadený pomocou lanovej techniky. Pacienta následne dosiahol peším výstupom," uviedla Zuzana Hopjaková z ATE Poprad. Pilot sa následne vrátil na vrch pod Ždiar, kde naložil aj horských záchranárov. "Následne pomocou vrtuľníka boli vyvezení pod Tanečnicu, kde pokračovali k pacientovi pozemne," doplnil Andrej Bárdy. "Lekár so záchranármi okamžite pokračovali v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii," informovala Zuzana Hopjaková. Aj napriek veľkej snahe horských aj leteckých záchranárov sa Poliaka oživiť nepodarilo. 

Horskí záchranári následne Poliaka nabalili do nosidiel a opatrne zniesli strmým terénom až ku chate, kde ho odovzdali polícii a pohrebnej službe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy