Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mnohé inovatívne lieky poisťovňa onkologickým pacientom neprepláca. Vyradený bol už aj liek Keytruda
Zdielať na

Mnohé inovatívne lieky poisťovňa onkologickým pacientom neprepláca. Vyradený bol už aj liek Keytruda

BRATISLAVA / Medicína sa vyvíja míľovými krokmi a aj v prípade rakoviny stále pribúdajú možnosti inovatívnej liečby. Onkologickí pacienti ale narážajú na problém, že mnohé inovatívne a účinné lieky poisťovňa neprepláca. Zo zoznamu kategorizovaných, teda preplácaných liekov, bol vyradený aj liek Keytruda.

Onkologické ochorenia sa dnes dajú liečiť aj formou imunoterapie

Tá je efektívna, menej bolestivá, no žiaľ, aj veľmi nákladná. "Pokiaľ náklad na jeden takýto rok neprekročí zhruba 40-tisíc eur, tak liek je preplatený," vysvetlil analytik Martin Vlachynský. Preplácané lieky sa nazývajú kategorizované a jeden z nich bol aj liek Keytruda. Onkologickým pacientom sa zdravotný stav výrazne zlepšil, no náklady na túto liečbu sa pohybujú v desaťtisícoch eur ročne. Hoci ministerstvo zdravotníctva v roku 2018 zaradilo liek na zoznam preplácaných, nestretlo sa to so všeobecným pochopením. "Liek Keytruda bol vyradený zo zoznamu kategorizovaných liekov na základe rozhodnutia súdu, ktorý vyhovel žalobe súkromných poisťovní," vyjadril sa Komunikačný odbor MZ SR.

Ministerstvo zdravotníctva novelizovalo zákon

Ministerstvo zdravotníctva zareagovalo na rozhodnutie súdu a novelizovalo zákon z roku 2011 a od 1. augusta platia nové pravidlá, ktoré by mohli uľahčiť preplácanie lieku. "Liek Keytruda bude hodnotený kategorizačnou komisiou v septembri 2022 v dvoch indikáciách, liečba pokročilého melanómu a liečba nemalobunkového karcinómu pľúc. Zaradený do zoznamu kategorizovaných liekov by mal byť na jeseň 2022," dodal Komunikačný odbor MZ SR.

Svoje o tom vie aj pani Zita. Jej mama sa ako onkologická pacientka liečila práve Keytrudou. "Prostriedky bolo veľmi náročné zháňať. Organizovali sme rôzne zbierky, písala som projekty. Cítila sa naozaj výborne, život si naplno vychutnávala úplne ako zdravý človek a stálo to za to," vyjadrila sa Zita Pokorná. Pani Eva sa na rakovinu lieči päť rokov, z toho tri roky berie imunoterapiu. Pocitovo je na tom veľmi podobne. "Ja dostanem raz za tri týždne infúziu a nič sa nedeje. Cítim sa dobre, nemám žiadne vedľajšie účinky," opísala onkologická pacientka, Eva Sládková. "Imunoterapia je liečba, ktorá je veľmi dobre znášaná pacientami. Môžu mať veľmi dobrú kvalitu života. Je nenáročná," vysvetlila primárka Milada Veselá. "Je tam obrovský benefit tohto lieku oproti bežným chemoterapiám, ktoré človeka vyčerpávajú," dodala pani Pokorná.

Chemoterapia versus imunoterapia

Chemoterapia vám nezabíja len rakovinotvorné bunky, ale pôsobí aj na zdravé bunky, čo pridruží ďalšie zdravotné komplikácie. Pri imunoliečbe je to iné. "Posilňuje môj imunitný systém. Naštartuje sa tak, že sám dokáže vyhľadávať tie zlé bunky, ktoré majú tendenciu sa množiť a spôsobí teda to, že to neurobia," opísala pani Eva Sládková.

Žiaľ, mama pani Zity napriek zlepšenému stavu svoj boj prehrala. "Mamine sa pred pár dňami skomplikoval zdravotný stav a náhle nás opustila, ale zas a znova by som išla do tejto voľby," dodala pani Zita. "Imunoterapia nie je úplne vhodná pre všetkých pacientov. Môj nádor mal šancu, aby na neho zabrala imunoterapia. Potom, že som sa k tej imunoterapii relatívne skoro dostala. A po tretie, že moje telo tú imunoterapiu dobre znáša a nemám z toho vedľajšie účinky, nie je mi z toho zle. Ale to vôbec nie je bežné," opísala pani Eva Sládková. Narozdiel od pani Zity, pani Eve poisťovňa liek prepláca. "Bohužiaľ, aj ja som musela zatlačiť na poisťovňu a robila som to tak, že najskôr som taktiež robila zbierku. Našťastie sa môjho vtedy príbehu chytili média. To vyvolalo takú búrku alebo vlnu solidarity a tlaku na poisťovňu. Napokon mi to začala platiť," opísala pani Eva.

Spoločenský tlak môže napomôcť tomu, aby sa inovatívne lieky plošne preplácali. "My onkológovia by sme boli najradšej, keby boli lieky, ktoré zachraňujú život kategorizované," vyjadrila sa primárka Veselá. "Je dôležité, aby ľudia na Slovensku mali tiež prístup k tomuto lieku a nemuseli riešiť, či majú dosť peňazí na to. Tiež aby sa mohla podať liečba a nebyť v tomto strese. Ďakujem," dodala pani Zita Pokorná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy