Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
191. deň na Ukrajine: Gazprom prerušil dodávky plynu do Európy cez Nord Stream 1 na dobu neurčitú
Zdielať na

191. deň na Ukrajine: Gazprom prerušil dodávky plynu do Európy cez Nord Stream 1 na dobu neurčitú

BRATISLAVA / Piaty reaktor Záporožskej jadrovej elektrárne opäť pripojili k energetickej sieti. 1. septembra ho museli pre ostreľovanie odpojiť. Elektráreň má šesť reaktorov, no v ostatnom období fungujú iba dva. V elektrárni sa stále nachádzajú odborníci z medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Dvaja zástupcovia tam zostanú na stálej misii. Ukrajinci tvrdia, že Rusi nepustili delegáciu do krízového centra elektrárne, jej členovia sa nerozprávali s personálom a dostávajú iba jednostranné informácie. Kritizovali Moskvu za to, že dovnútra povolila vstup iba vybraným novinárom, ktorých označili za šíriteľov propagandy.

​Gazprom prerušil dodávky plynu do Európy cez Nord Stream 1 na dobu neurčitú

Údržba jedinej prevádzkyschopnej turbíny plynovodu Nord Stream 1 odhalila závady. Do ich odstránenia zostane plynovod mimo prevádzky. Uviedla to dnes ruská plynárenská spoločnosť Gazprom. Nespresnila, kedy by sa dodávky týmto plynovodom mohli obnoviť. Nord Stream 1 prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora a je hlavnou trasou pre dodávky ruského plynu do Európskej únie.

Rusko už v stredu kvôli údržbárskym prácam dodávky plynovodom Nord Stream 1 prerušilo. Podľa pôvodných informácií mala odstávka skončiť v sobotu ráno. Gazprom dnes ale uviedol, že údržba vykonaná spoločne so zástupcami nemeckej firmy Siemens Energy, odhalila únik oleja v kompresorovej stanici Portovaja, takže nie je možné zaistiť bezpečnú prevádzku. Dodal, že zaslal šéfovi firmy Siemens Energy list o zistených závadách a potrebe ich odstránenia.

Ukrajina schválila ďalšie sankcie, vzťahujú sa aj na Putinove dcéry

Ukrajina 2. septembra schválila nový balík sankcii voči 99 jednotlivcom a 178 právnickým osobám z Ruska a Bieloruska. Patria k nim aj dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC. Nový balík sankcii oznámilo Ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území. Na zozname sú firmy a organizácie, ktoré sa podieľajú na ruskom vojenskom úsilí, vrátane ruských spoločností v oblasti obranného priemyslu a predstaviteľov centrálnych bánk Bieloruska a Ruska. Spojené štáty začiatkom apríla oznámili, že zavádzajú sankcie voči dvom dospelým dcéram ruského prezidenta Vladimira Putina. Sankčné opatrenia voči príbuzným šéfa Kremľa prijali neskôr aj ďalšie krajiny Západu vrátane Austrálie, Británie či Kanady.

V Záporožskej elektrárni budú nastálo dvaja inšpektori MAAE, tvrdia Rusi

V Záporožskej atómovej elektrárni ostanú nastálo dvaja inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ruského veľvyslanca pri medzinárodných organizáciách vo Viedni, Michaila Uľanova, pre ruské médiá. Do najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, ktorú od marca kontrolujú ruské jednotky, prišla misia MAAE vo štvrtok. Ukrajinská jadrová spoločnosť Enerhoatom, rovnako ako predtým ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, uviedla, že Rusko zablokovalo vstup novinárom sprevádzajúcim tím inšpektorov z MAAE a namiesto nich misiu sprevádzajú "ruskí propagandisti". Predstaviteľ Rusmi dosadenej samosprávy v okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov obvinil Kyjev, že pod novinárskym maskovaním sa pokúsil do elektrárne prepašovať špiónov a sabotérov.

Záporožská jadrová elektráreň sa nachádza v tesnej blízkosti mesta Enerhodar na ľavej strane rieky Dneper, len desať kilometrov od ukrajinských pozícií na druhej strany rieky. Počas uplynulého mesiaca sa závod opakovane stal terčom ostreľovania, z ktorého sa Kyjev a Moskva navzájom obviňujú.

Ukrajina a Rusko si v Doneckej oblasti vymenili zajatcov

Ukrajina a Rusko si v Doneckej oblasti opäť vymenili zajatcov. Na slobodu sa tak dostalo 14 Ukrajincov, oznámil dnes na sociálnej sieti Telegram kyjevský koordinačný štáb, ktorý má na starosti záležitosti vojnových zajatcov. Výmena sa týkala vojakov z dvoch motorizovaných brigád. V zajatí boli od jari. Boli medzi nimi aj jeden dôstojník a jeden vojenský zdravotník, uviedol štáb. Ruská strana výmenu zatiaľ nepotvrdila. Kyjev neoznámil, koľko ruských vojakov bolo výmenou prepustených. Spravidla si ale obe strany odovzdávajú vždy rovnaký počet príslušníkov armád.

Ukrajina: Ženu zadržali za odovzdávanie správ Rusom o mieste manželovho útvaru

Ženu z východnej Ukrajiny zadržali pre obvinenia z posielania informácií ruskej vojenskej spravodajskej službe. V piatok to oznámila ukrajinská Štátna bezpečnostná služba (SBU), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters. Nemenovaná 31-ročná žena z Dnepropetrovskej oblasti odovzdávala informácie o lokalitách vojenských budov a výzbroje na frontových líniách v Doneckej a Záporožskej oblasti, napísala SBU na sociálnej sieti Telegram. "Manžela sa pýtala na umiestnenie jeho útvaru a ďalších ukrajinských jednotiek na frontovej línii," dodala SBU.

"Informácie, ktoré dostala cez odkazové aplikácie, odovzdávala ruskej vojenskej tajnej službe a potom boli využité na delostrelecké a letecké útoky," uviedla SBU v ozname. "Robila to napriek faktu, že je vydatá za vojaka ukrajinských ozbrojených síl a majú spolu syna," zdôraznila SBU. Ukrajinské spravodajské služby sa od začiatku ruskej invázie snažia narušiť sieť ruských agentov a pozatýkať ich. Najdôležitejšia domáca bezpečnostná agentúra SBU pravidelne informuje o zatknutí ľudí, ktorí sú podľa nej špióni a boli prichytení pri odovzdávaní vojenských tajných informácií Moskve.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy