Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Športoviská možno budú musieť zatvoriť. Rastúce ceny za energie ich zabíjajú
Zdielať na

Športoviská možno budú musieť zatvoriť. Rastúce ceny za energie ich zabíjajú

BRATISLAVA / Rastúce ceny energií výrazne zasiahli a ešte aj zasiahnú do športu. Mestá a obce, ktoré vlastnia zimné štadióny či plavárne, už teraz avizujú, že na ne nebudú mať peniaze a niektoré možno zatvoria. Dokedy budú stačiť šetriace opatrenia v športových halách, ako napríklad tréningy len za denného svetla, je taktiež otázne.

Čísel na elekromeroch sa začinajú báť už nielen amatérski ale aj profesionálni hokejisti. Nikto totiž netuší, či všetky ľadové plochy na štadiónoch nezostanú pre drahú elektrinu roztopené. "Myslím si, že hokej bude na konci roka najviac ohrozený šport," uviedol prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan. Plánujú to riešiť so štátom. "Evidujeme problémy na sedemdesiatich projektoch s ľadovými plochami, kde môže byť sezóna vážne ohrozená. Detailné dáta sme poskytli predstaviteľom štátu a veríme, že nedopustia krach štadiónov a hokejových klubov," vyjadril sa hovorca zväzu Peter Jánošík.

Veštecku guľu by chcel mať aj riaditeľ popradskej strednej športovej školy. Oni tam maju svoj vlastný zimný štadión a peniaze na prevádzku si plánujú zarobiť. "Chceme prenajímať ľadovú plochu a zarobiť tak peniaze," povedal Vladimír Lajčák. Otázne ale stále je, kam sa až vyšplhajú ceny faktúr za energie.

Snažia sa ušetriť energiu rôznymi spôsobmi

Náklady na prevádzku zimného štadióna v Michalovciach znáša samospráva. Mesto má zatiaľ dlhodobo zafixovanú cenu energií, no hľadá spôsob ako ušetriť. "Uvažujeme o zakúpení zariadenia v podobe kompresora, ktorý by mal zabezpečiť úspornejšiu a efektívnejšiu výrobu ľadu," informovala hovorkyňa mesta Mária Stričková.

Kým michalovské hokejové kluby sa zatiaľ nemusia báť predčasného ukončenia sezóny, majsterky v hádzanej zdvíhajú varovný prst. Hala totiž patrí súkromnému sponzorovi klubu, ktorý bol nútený obmedziť používanie osvetlenia. "Snažíme sa väčšinu tréningov absolvovať v hodinách, kedy je ešte bežné svetlo. A zároveň sme pristúpili k tomu, že sme spracovali projekt na fotovoltaiku," vyjadril sa prezident inštitútu IUVENTA Patrik Sabov.

Je to horšie ako pandémia

Mnohé mestá a obce avizujú, že ak budú musieť škrtať vo svojich rozpočtoch nejaké výdavky, budú medzi nimi aj tie na šport. A tak ako nie je možné vypnúť chladenie na štadióne, nie je možné vypnúť ani vyhrievanie či cirkuláciu vody v bazéne. Prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek povedal, že cena za megawatthodinu elektriny vzrastá zo 60 až na 800 eur. Plavárne a bazény po dvoch rokoch boja o prežitie počas pandémie preživajú dejavu, tentoraz pre narastajúce ceny energií. "Je to horšie," oznámil Šulek.

Riešenie vidia v zastropovaní cien energií aj pre bazény či štadióny. Návrh, aby im štát kompenzoval narastajúce výdavky podľa nich reálny nie je. "Môžu nám dať na mesiac alebo dva, ale nie na celý rok," dodal Šulek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy