Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kráľovná Alžbeta II. bola na tróne viac ako 70 rokov. Toto sú najväčšie míľniky jej vlády
Zdielať na

Kráľovná Alžbeta II. bola na tróne viac ako 70 rokov. Toto sú najväčšie míľniky jej vlády

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Kráľovná Alžbeta II. vo štvrtok, 8. septembra, zomrela vo veku 96 rokov. Svet opustila ako najdlhšie vládnuca panovníčka v histórii. Za viac ako sedem dekád na tróne zmenila to, ako sa pozeráme na britskú kráľovskú rodinu, a ovplyvnila udalosti, ktoré sa zapísali do učebníc dejepisu. Pripravili sme si pre vás krátky životopis jednej z najdôležitejších osôb modernej histórie.

Detstvo, svadba a korunovácia

Na svet prišla 21. apríla 1926 ako prvorodená dcéra kráľa Juraja VI. a tým pádom aj dedička britského trónu. Táto pozícia jej prischla po škandalóznej abdikácii strýka Edwarda VIII. Nadviazala na tradíciu jej prastarej mamy, legendárnej kráľovnej Viktórii. Keď mala 21 rokov, vydala sa za vzdialeného bratranca, budúceho princa Phillipa. Narodili sa jej štyri deti, ako prvý súčasný nástupník trónu Charles.

Po smrti otca ju korunovali za Alžbetu II., kráľovnú Spojeného kráľovstva a štátov Commonwealthu.

Turbulentné prvé roky

Na začiatku vlády cestovala po krajinách, no prvé vážne problémy si na ňu počkali doma. V roku 1957 dozerala na Suezskú krízu, ktorá predstavovala vážnu ranu pre britskú dôstojnosť. Jej pozícia sa dostala pod paľbu kritiky, opozičné hlasy ju nazývali "zastaralou". Z tohto dôvodu prijala viaceré zmeny vykračujúce z tradičnej dvorskej etikety. Priblížila sa ľudu, napríklad aj revolučnými prechádzkami ulicami veľkomiest.

Dotiahnutie dekolonizácie

Pod jej vedením sa Spojené kráľovstvo vzdalo prakticky všetkých svojich zostávajúcich kolónií. Najväčší progres bol vykonaný v Afrike a Karibiku, viac ako 20 krajín získalo nezávislosť. Definitívne sa posilnila pozícia Commonwealthu ako dobrovoľného politického spolku. Dnes obsahuje 56 štátov.

Strieborné jubileum, Diana, Železná lady a Falklandy

V júni 1977 oslávila štvrťstoročie na tróne. Na začiatku novej dekády privítala do rodiny osobu, ktorá navždy zmenila jej verejný obraz - či už v dobrom alebo zlom. Diana - alebo Lady Di, ako ju dodnes oslovuje verejnosť - ako žena princa Charlesa rozvírila vody konzervatívnej anglickej spoločnosti a ich turbulentné manželstvo vzbudzovalo verejné pohoršenie.

V tom čase sa do premiérskeho úradu dostala milovaná a (hlavne) nenávidená Margaret Thatcher. Pravicová politička nastolila ekonomické a sociálne smerovanie úradu, čo vyvolalo množstvo protestov a tichý nesúhlas zo strany panovníčky.

Do všetkého navyše naskočila aj menšia vojnová vrava. V konflikte s Argentínou sa kráľovské sily úspešne pobili o Falklandy.

"Annus horribilis" a skon Diany

Kráľovská rodina sa postupne dostávala do úzkych. Dôvodov bolo viacero - články v novinách odhadujúce jej obrovský majetok, rozchody aj Winsdor v plameňoch. Alžbeta nazvala 1992 "príšerným rokom", no tie ďalšie neboli o nič lepšie.

Tesne pred koncom milénia prišla dodnes úplne nevyšetrená smrť Lady Diany. Po nespočetných škandáloch a rozchode zomrela v parížskom tuneli na zadnom sedadle Mercedesu. Dodnes sa hovorí o tom, že nehoda bola zapríčinená dotieravými fotografmi, ktorí ju sprevádzali na každom kroku. Reakcie verejnosti odsudzovali chladné vyjadrenia hlavy štátu.

Tiché nové storočie

Posledné dve dekády Alžbetinej vlády sa niesli v omnoho pokojnejšom tempe. Oslávila zlaté, diamantové aj platinové jubileum za 50, 60, respektíve 70 rokov na tróne. V roku 2008 navštívila aj Slovensko.

Sviečka dohorieva

V minulom apríli vo veku len tesne nedosahujúcom stovku umrel jej manžel, princ Filip. Boli spolu neuveriteľných 75 rokov. Do posledných dní sa zúčastňovala verejných akcií, aj keď viaceré oficiálne úlohy vykonávali jej rodinní príslušníci, hlavne syn Karol III. (ktorý ju na tróne nahradil) a vnuk William. Kráľovná Alžbeta II. zomrela 8. septembra 2022 v pokoji škótskej rezidencie Balmoral. Dožila sa veku 96 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy