Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Lajčák v USA: Rokovanie s Clintonovou bolo veľmi priateľské
Zdielať na

Lajčák v USA: Rokovanie s Clintonovou bolo veľmi priateľské

Zdroj: SITA

Za veľmi priateľské a spojenecké označil včera Miroslav Lajčák rokovanie s H. Clintonovou

Obaja predstavitelia sa zhodli na tom, že Slovensko prešlo úspešnú cestu od svojho vzniku a v súčasnosti je spoľahlivým partnerom a spojencom v rámci Severoatlantickej aliancie.

"Dnes spoločne diskutujeme o riešení svetových problémov. Naše vzájomné vzťahy nie sú zaťažené žiadnymi problémami a máme záujem na ich ďalšom posilňovaní - politicky aj ekonomicky," uviedol Lajčák po stretnutí s Clintonovou.

Jednou z hlavným tém stretnutia bola situácia v Afganistane. Clintonová podľa slov Lajčáka ocenila rozhodnutia a kroky, ktoré slovenská vláda podniká s cieľom dosiahnuť spoločný záujem v Afganistane. O týchto krokoch bude ešte šéf slovenskej diplomacie dnes bližšie rokovať v Pentagóne.

Lajčák na stretnutí ocenil signály, ktoré vysielajú prezident USA Barack Obama a ministerka Clintonová o potrebe partnerstva s Európskou úniou, o "otvorenom pomenovaní problémov vo svete, o ich riešení bez nejakých predsudkov".

Hillary Clintonová vyzdvihla pôsobenie a výsledky Miroslava Lajčáka na Balkáne, kde donedávna pôsobil ako vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu. Šéfka americkej diplomacie, ktorá ešte stále zostavuje svoj tím pre Balkán, sa pýtala slovenského diplomata na odporúčania týkajúce sa balkánskych krajín, konkrétne Srbska a Bosny.

Zaujímala ju však najmä celková filozofia prístupu k tomuto regiónu. "Vyjadrila záujem konzultovať v budúcnosti tieto témy so Slovenskom a so mnou," dodal Lajčák.

Obaja ministri na rokovaní ocenili program EÚ nazvaný Východné partnerstvo, ktoré sa práve dnes začal summitom v Prahe. Lajčák aj Clintonová ho vnímajú ako dobrú iniciatívu, ktorá by mohla stabilizovať šesť krajín bývalého Sovietskeho zväzu a priblížiť im európske hodnoty. Program sa týka Ukrajiny, Azerbajdžanu, Gruzínska, Arménska, Moldavska a Bieloruska.

V rozhovore o energetickej bezpečnosti sa obaja predstavitelia zhodli, že januárová plynová kríza bola jasnou ukážkou, ako potrebné je mať diverzifikované zdroje a trasy. "Zhodli sme sa, že nesmieme dovoliť, aby sa zásobovanie energetickými surovinami stalo politickým nástrojom, tak ako v januári," povedal dôrazne Lajčák.

Rokovania uzavrelo spoločné konštatovanie politikov, že by nemali dopustiť, aby prebiehajúca finančná a hospodárska kríza viedla k zhoršenej tolerancii voči menšinám v strednej Európe, a osobitne voči Rómom. Podľa Lajčáka ide o regionálnu otázku, preto by bolo dobré o nej diskutovať v rámci regiónu.

Šéf slovenskej diplomacie na stretnutí s Clintonovou povedal, že Slovensko má legislatívu, ktorá vylučuje akúkoľvek diskrimináciu menšín, má tiež atmosféru nulovej tolerancie voči diskriminácii, a v tomto duchu tiež pristupuje k ojedinelým incidentom.

Lajčák zdôraznil, že sú krajiny, kde tento problém je vnímaný aj ako systémový problém a vládam spôsobuje ťažkosti. "Povedal som, že aj my upozorňujeme na to, že nikto nesmie dovoliť a tolerovať, aby sa kríza prejavovala v náraste nacionalizmu alebo etnickej, rasovej neznášanlivosti. Informoval som, že slovenská vláda robí všetky kroky v tomto duchu," uviedol Lajčák.

Minister na záver dodal, že s rokovaniami s Hillary Clintonovou je veľmi spokojný a bol to rozhovor dvoch partnerov a spojencov.

Najčítanejšie správy