Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesníci pri spracovaní kalamity neporušili zákon
Zdielať na

Lesníci pri spracovaní kalamity neporušili zákon

Zdroj: SITA/Gabriel Lipták

Štátne lesy Tatranského národného parku pri spracovaní vetrovej kalamity z roku 2004 neporušili zákon. Slovenská inšpekcia životného prostredia nepotvrdila opodstatnenosť podaní Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk a niektorých ďalších mimovládnych ochranárskych organizácií.

Štátne lesy Tatranského národného parku pri spracovaní vetrovej kalamity z roku 2004 neporušili zákon. Slovenská inšpekcia životného prostredia nepotvrdila opodstatnenosť podaní Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk a niektorých ďalších mimovládnych ochranárskych organizácií, týkajúcich sa porušovania ustanovení zákona o ochrane prírody a krajiny Štátnymi lesmi TANAP ani v jednom prípade, informoval námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP Marián Šturcel.

Posledné rozhodnutie v prípade údajného porušenia zákona pri spracovaní kalamity v Národnej prírodnej rezervácii Mokriny dostali lesníci tesne pred Veľkou nocou.

Pre neopodstatnenosť bolo zastavených aj 27 oznámení mimovládnych ochranárskych organizácií a jednotlivcov, podaných v priebehu spracovania vetrovej kalamity na Štátne lesy TANAP.

"Mrzí nás, že namiesto prác v kalamitnom území sme veľkú pozornosť museli venovať predmetným konaniam. Viac ako trojročná agenda nás stála viac ako štyri milióny korún," uviedol M. Šturcel.

polom v Kôprovej doline

www.ticha.sk

Za túto sumu mohli lesníci podľa Šturcela v kalamitnom území vysadiť približne 250 000 sadeníc rôznych druhov drevín na takmer 100 hektároch vetrom či lykožrútom poškodeného územia.

Mimovládne ochranárske organizácie podali na Slovenskú inšpekciu životného prostredia v súvislosti so spracovaním vetrovej kalamity v území Tatranského národného parku v správe Štátnych lesov TANAP počas troch rokov podania týkajúce sa porušenia zákona o ochrane prírody a krajiny a poškodenia prírodného prostredia v 42 lokalitách kalamitného územia národného parku.

SIŽP ani orgány činné v trestnom konaní nezistili porušenie ustanovení zákona o ochrane prírody a krajiny ani v jednom prípade.

Zdielať na

Najčítanejšie správy