Skoro jasno
20°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Otvorili sme Pandorinu skrinku, tvrdí Klaus
Zdielať na

Otvorili sme Pandorinu skrinku, tvrdí Klaus

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Český prezident Václav Klaus dnes počas návštevy Bratislavy znovu varoval pred dôsledkami medzinárodného uznania nezávislosti Kosova.

Český prezident Václav Klaus dnes počas návštevy Bratislavy znovu varoval pred dôsledkami medzinárodného uznania nezávislosti Kosova. Zopakoval svoje skoršie obavy, že súhlas s osamostatnením bývalej srbskej provincie by mohol v zahraničí pôsobiť ako precedens.

"Ja si myslím, že sme otvorili Pandorinu skrinku v Európe, ktorá môže mať neblahé dôsledky, a z tohto hľadiska sa toho obávam," povedal Klaus na tlačovej konferencii po rokovaní so svojím kolegom Ivanom Gašparovičom. Pred novinármi Klaus hovoril aj o "napätí" vo vzťahoch medzi Maďarskom a Slovenskom, kde žije asi polmiliónová maďarská menšina.

Klaus už podobné varovanie vyslovil vo februári v deň vyhlásenia nezávislosti tohto balkánskeho regiónu s prevahou albánskeho obyvateľstva. Dnes pripomenul, že slovenská diplomacia zaujala voči Kosovu ešte o niečo "ostrejšie" stanovisko než Praha, ktorá však tiež zatiaľ Kosovo neuznala.

Gašparovič dnes potvrdil, že Slovensko bude prípadnú zmenu svojho odmietavého postoja k nezávislosti Kosova starostlivo skúmať. "Naše rozhodnutie nebude také rýchle," poznamenal Gašparovič.

Stretnutie s Gašparovičom bolo jediným bodom programu Klausovej návštevy, ktorý sám svoju cestu označil za "symbolickú" po nástupe do druhého funkčného obdobia. V tejto súvislosti zdôraznil tradičnú blízkosť oboch republík. Pripomenul, že na Slovensko naposledy zavítal v januári.

Zdielať na

Najčítanejšie správy