Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vláda schválila školský zákon, mal by spustiť modernizáciu učenia
Zdielať na

Vláda schválila školský zákon, mal by spustiť modernizáciu učenia

Zdroj: TV JOJ

Slovenskí žiaci sa v súčasnosti podľa odborníkov učia mnoho informácií, ktoré v živote nedokážu uplatniť.

Vládny kabinet dnes s pripomienkami schválil návrh školského zákona, ktorý by mal podľa ministerstva školstva otvoriť cestu k modernizácii vzdelávania na základných a stredných školách.

Slovenskí žiaci sa v súčasnosti podľa odborníkov učia mnoho informácií, ktoré v živote nedokážu uplatniť. Časť učiteľov návrh už skôr privítala, niektoré mimovládne organizácie však naopak žiadali, aby minister školstva Ján Mikolaj návrh dopracoval.

Nový zákon o výchove a vzdelávaní by mal nahradiť právnu normu z roku 1984, ktorá je podľa väčšiny odborníkov zastaraná. Doposiaľ zverejnená verzia navrhovala, aby sa v triedach znížil maximálny počet žiakov. Učiteľ by tak mal získať viac priestoru, aby sa mohol žiakom lepšie venovať. Školy sa naopak v súčasnosti snažia často učiť v triedach maximum žiakov, keďže dostávajú peniaze podľa ich počtu a chcú vynahradiť úbytok detí pre nepriaznivý demografický vývoj.

Výsledky žiakov by mali zlepšiť aj zmeny v učive. Školy by podľa návrhu mali získať viac voľnosti pri tvorbe obsahu hodín. Mohli by vytvárať takzvané školské vzdelávacie programy, ktoré by doplnili povinné učivo určené štátnym vzdelávacím programom. Z osnov by tak mohli vypadnúť prebytočné informácie.

Modernejší školský zákon chceli presadiť ministri školstva aj počas predchádzajúcich dvoch volebných období, ale neuspeli. Mikolaj očakáva, že parlament jeho návrh schváli v najbližšom období, aby mohol platiť od nového školského roka.

Mikolajovi kritici naopak tvrdili, že minister by mal zákon stiahnuť. Reforma vzdelávania nie je podľa nich dobre pripravená a do škôl preto neprinesie skutočné pozitívne zmeny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy