Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
USA by podľa Kubiša mohli Slovensku zrušiť víza tento rok
Zdielať na

USA by podľa Kubiša mohli Slovensku zrušiť víza tento rok

Zdroj: Alfonso Romero

Nepriamo tak odmietol informácie, podľa ktorých Slovensko nebude v skupine krajín, ktoré Washington tento rok zaradí do bezvízového programu.

Slováci by podľa ministra zahraničných vecí Jána Kubiša mohli začať cestovať bez víz do Spojených štátov ešte tento rok. Minister to povedal v rozhovore pre dnešné Hospodárske noviny (HN) po minulotýždňovej návšteve USA.

Nepriamo tak odmietol skoršie informácie, podľa ktorých Slovensko na rozdiel od Česka nebude v skupine krajín, ktoré Washington tento rok zaradí do bezvízového programu.

Zástupca amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť Richard Barth vo februári v Česku naznačil, že tento rok požiadavky pre zaradenie do bezvízového styku spĺňajú len Česi, Gréci a Estónci. Slováci by sa tak do bezvízového programu mohli dostať najskôr v roku 2009.

Týždenník European Voice zas začiatkom mesiaca spomínal, že tento rok by bez víz mohli okrem občanov Česka, Grécka a Estónska do Spojených štátov začať cestovať aj Maďari, Malťania a Cyperčania.

"Sú predpoklady, že by sme mali byť v tejto skupine aj my. Takéto signály som dostal v Spojených štátoch. Berú nás ako členov tejto skupiny," citovali dnes HN šéfa slovenskej diplomacie Kubiša.

Pre prípadné zaradenie Slovenska do programu zrušenia víz by mal byť okrem splnenia viacerých bezpečnostných kritérií rozhodujúci počet zamietnutých víz počas takzvaného fiškálneho roku od 1. októbra minulého roku do 30. septembra 2008, ktorý by nemal presiahnuť desať percent.

Americké veľvyslanectvo na Slovensku potvrdilo, že počet zamietnutých víz do USA klesá. "Vaše klesajúce percentá sú veľmi povzbudzujúce v tomto procese," povedal pre denník hovorca veľvyslanca Keith Hughes.

Do Spojených štátov môžu bez víz cestovať občania 15 z 27 krajín EÚ - sú to starší členovia EÚ okrom Grécka a z nováčikov Slovinsko.

Zdielať na

Najčítanejšie správy