Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Obyvatelia Krivošťan bojujú proti vode, zo záhrad majú bažiny
Zdielať na

Obyvatelia Krivošťan bojujú proti vode, zo záhrad majú bažiny

STRÁŽSKE / Ľudia žijúci v Strážskom časť Krivošťany majú tri roky problémy s vysokou vodou. Čím vyššie je hladina Laborca, tým majú väčšie problémy.

Reguláciu vody má na starosti tunajšia hať, ktorá púšťa v zmysle zmluvy čo najviac vody do neďalekej súkromnej elektrárne. Nový manipulačný poplatok sa bude schvaľovať až v roku 2016.

Boj so spodnou vodou

Obyvatelia časti Krivošťany bojujú so spodnou vodou, ktorá premenila ich záhrady na bažinu a múry ich príbytkov sú vlhké a plesnivé. Problémy sa začali pred tromi rokmi. 

Vedľa hate pribudla súkromná elektráreň. "Výška hladiny v hati, po uvedení malej vodnej elektrárne do prevádzky neprekračuje úroveň hladiny počas riadnej prevádzky hate v minulosti," tvrdí hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

Miestni argumentujú prírodou a nie číslami. Podľa nich sú dôkazom stromy, ktoré nezačali rásť pod vodou. "Vŕby neboli pod vodou, boli na brehu posadené," hovorí miestny obyvateľ.

Zníženie hladiny

Podľa hovorcu Slvoenského vodohospodárskeho podniku je hladine v hati o desať centimetrov nižšia ako je maximálna hranica. ľudia sa dlhodobo snažia presadiť zníženie hladiny.

Ľudia sa dlhodobo snažia presadiť zníženie hladiny. Poukazujú na to, že ich majetky sa nenachádzajú v záplavovej oblasti no aj napriek tomu trpia.

Doterajšie kontroly však neodhalili žiadne porušenie zákona. "Zatiaľ v povodí Laborca nemáme inundačné územia. Pracuje sa na tom," uviedol hovorca vodohospodárskeho podniku Krno.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy