Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Výstavba balkónov rozdelila obyvateľov. Načo sú nám ďalšie, pýtajú sa
Zdielať na

Výstavba balkónov rozdelila obyvateľov. Načo sú nám ďalšie, pýtajú sa

KOŠICE / Oprava panelákov postavených v sedemdesiatych rokoch je vo veľa prípadoch nevyhnutná a stojí nemalé peniaze. Obyvatelia paneláku v Košiciach z vynoveného bývania nadšení nie sú.

Rekonštrukcia paneláku rozdelila susedov na dva tábory. Najviac protestujú dôchodcovia, pre ktorých rekonštrukcia bude zrejme likvidačná. Niektorí sa podľa informácií TV JOJ budú musieť vysťahovať. "Dôvod je, že nebudú mať na nájom," hovorí nespokojná majiteľka bytu Elena Šolcová. 

Načo ďalšie balkóny?

Časť obyvateľov rozhodla, že pri príležitosti zateplovania a výmene výťahu, postavia ku každému bytu aj balkón. Niektorí obyvatelia sa ale búria. Balkóny už v paneláku sú. "Na východnej strane je lodžia," hovorí obyvateľka paneláku Marta Horváthová.

Nové balkóny si vyžiadajú úpravu jednej steny ale vysoké platby. "Fond opráv sa zvýšil za 23 eur na 73," dodáva Elena Šolcová. "To im urobila výstavba lodžií, to nebude lacný špás," uviedla Zdenka Jurčáková zo Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku. 

Pochybné hlasovanie

Obyvatelia, ktorí sú proti balkónom, zateplenie a výmenu výťahov schvaľujú. Poukazujú na pochybné hlasovanie po bytoch. Podľa Eleny Šolcovej ak chceli zateplenie paneláku, museli súhlasiť aj s výmenou lodžií.

"Bola to dvojtretinová väčšina," hovorí domový dôverník. Podľa Združenie spoločenstiev vlastníkov bytov musí hlasovanie prebiehať vo vopred určenej miestnosti. "Nemôže prebiehať tak, že sa chodí po bytoch," uviedla Zdenka Jurčáková.

Obyvatelia paneláku chcú celú vec dať na súd. "Je tu ešte možnosť obrátiť sa na stavebné konanie na stavebný úrad a dať námietky," dodala Jurčáková.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy