Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V 27 obciach si museli zopakovať komunálne voľby
Zdielať na

V 27 obciach si museli zopakovať komunálne voľby

BRATISLAVA / Starostov či poslancov si v sobotu volili v 27 obciach. Volilo sa takmer vo všetkých krajoch. Výnimkou bol len Bratislavský kraj.

Voliť svojich obecných zástupcov si mali pôvodne v 27 obciach. Voľby sa ale opakovane neuskutočnili v harakovciach (okres Levoča) a Ondavke (okres Bardejov), kde mali obyvatelia zvoliť nielen nového starostu, ale i po troch poslancoch do svojich obecných zborov.

Na post starostu a poslancov sa totiž v týchto obciach nenašiel ani jeden kandidát. Voľby tu preto opakovane neboli.

Obe obce z Prešovského kraja majú menej ako sto obyvateľov a povedú ich naďalej tí, ktorých si zvolili v predošlých voľbách.

Starostovia i poslanci

Starostu i poslancov volili obyvatelia v dvoch obciach, a to Ižipovce (okres Liptovský Mikuláš) a Zálesie (okres Kežmarok). 

Iba o starostovi rozhodovali voliči v 11 obciach. Konkrétne v Hubiciach (okres Dunajská Streda), Dolných Dubových (okres Trnava), Branči (okres Nitra), Lužanoch (okres Topoľčany), Jasenovom (okres Žilina), Varíne (okres Žilina), Buzitke (okres Lučenec), Českom Brezove (okres Poltár), Veľkom Lome (okres Veľký Krtíš), Brežanoch (okres Prešov) a Kuzminciach (okres Trebišov).

Doplniť svoj poslanecký obecný zbor musia v obciach Horný Bar (okres Dunajská Streda), Smolinské (okres Senica), Naháč (okres Trnava), Melčice-Lieskové (okres Trenčín) a tiež v troch obciach v okrese Liptovský Mikuláš, v Jalovci, Jamníku a Pavčinej Lehote.

Nad osemnásť rokov

Do obecného zastupiteľstva sa volí i v obciach Lopušné Pažite (okres Kysucké Nové Mesto), Stránske (okres Žilina), Kunešov (okres Žiar nad Hronom), Poľanovce (okres Levoča), Podhradík (okres Prešov), Nižná Pisaná (okres Svidník) a Chrasť nad Hornádom (okres Spišská Nová Ves).

Podmienkou pre účasť na hlasovaní je vek nad 18 rokov. Keďže v obecných voľbách volia v každej obci jej obyvatelia vlastných komunálnych zástupcov, voliť sa dá len v mieste trvalého bydliska.

Opakované komunálne voľby sledovali i redaktori televízie JOJ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy