Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
KOMUNÁLNE VOĽBY. Banskú Bystricu ovládol Ján Nosko
Zdielať na

KOMUNÁLNE VOĽBY. Banskú Bystricu ovládol Ján Nosko

BANSKÁ BYSTRICA / Obyvatelia krajského mesta Banská Bystrica si v komunálnych voľbách vyberali primátora spomedzi 15 kandidátov a poslancov 31-členného mestského zastupiteľstva spomedzi 223 kandidátov. Primátorom mesta sa stal Ján Nosko.

Malo právo rozhodnúť takmer 66-tisíc oprávnených voličov, ktorí rozhodovali v 80 volebných miestnostiach, respektíve okrskoch.

Ako informoval predseda mestskej volebnej komisie Pavel Žitňan, na post primátora Banskej Bystrice kandidovalo všetkých 15 záujemcov, ktorí podali kandidačné listiny. Komisia zaregistrovala všetkých uchádzačov a v priebehu kampane žiaden neodstúpil.

Poslancov mestského zastupiteľstva si Banskobystričania volili v štyroch obvodoch. V prvom, kde sa volilo sedem poslancov, mali na výber z 55 kandidátov, v druhom volili dvoch poslancov spomedzi 13 kandidátov, v treťom 10 poslancov spomedzi 65 kandidátov a vo štvrtom 12 poslancov spomedzi 90 kandidátov.

O miesta poslancov sa uchádzali okrem nezávislých kandidátov aj nominanti 17 politických strán a dvoch koalícií (koalície strán Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS a koalície strán KDH a NOVA).

Gogola, Nosko, Slaná a Virostková kandidovali len na post primátora, 11 primátorskí kandidáti kandidovali aj na poslancov mestského zastupiteľstva.

KandidátPolitický subjektÚčasť voličov v %Počet poslancov, ktorý sa mal zvoliťPočet zvolených poslancov
Ján Noskonezávislý32,553131

Zdroj: ŠÚ SR

V obci Buzitka v okrese Lučenec občania rozhodovali len o zložení nového zastupiteľstva. Voľby starostu sa tu nekonali na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR.

Komunálne voľby v Banskej Bystrici:

Ten prijal sťažnosť záujemcu o post starostu, ktorého miestna volebná komisia nezaregistrovala pre neúplné petičné hárky a za pravdu jej následne dal aj okresný súd.

Odkaz na sčítanie hlasov v menších mestách a obciach

Ústavný súd SR zatiaľ o jeho sťažnosti nerozhodol, prijal ale predbežné opatrenie, ktorým sa voľby starostu v Buzitke pre neukončený proces registrácie odkladajú až do právoplatného rozhodnutia o sťažnosti.

V Rožňave (Banskobystrický kraj) volili aj svadobčania, postarali sa o rozruch. Pozrite si atmosféru volebného dňa v reportáži Martiny Molčanovej:

Pokojný priebeh volieb v Banskobystrickom kraji narušilo kupovanie voličských hlasov, ktoré začala vyšetrovať už aj  polícia. Ide o mestá Zvolen a Kremnica. Viac v reportáži Kataríny Kováčikovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy