Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
KOMUNÁLNE VOĽBY. Žilinu ovládol Igor Choma
Zdielať na

KOMUNÁLNE VOĽBY. Žilinu ovládol Igor Choma

ŽILINA / Žilinčania si v komunálnych voľbách vyberali spomedzi deviatich kandidátov na primátora. Post primátora obhájil Igor Choma.

V pondelok sa 39-ročný hokejbalový majster sveta Róbert Kašša (nezávislý) vzdal v prospech 41-ročného bývalého hovorcu žilinskej radnice Martina Barčíka (Sieť - SDKÚ-DS - NOVA - SaS - Most-Híd - OKS). 

O 31 poslaneckých mandátov žilinského mestského zastupiteľstva sa uchádzalo 65 nezávislých kandidátov a 131 nominantov politických strán.

Predvolebnú koalíciu vytvorili strana Smer-SD a Strana zelených a spoločnú kandidačnú listinu podala aj šesťkoalícia Sieť - SDKÚ-DS - NOVA - SaS - Most-Híd - OKS.

KandidátPolitický subjektÚčasť voličov v %Počet poslancov, ktorý sa mal zvoliťPočet zvolených poslancov
Igor ChomaSMER-SD41,243131

Zdroj: ŠÚ

Samostatne nominovali kandidátov strany KDH, SNS, Kresťanská SNS, Európska demokratická strana, Priama demokracia, Strana demokratického Slovenska, Strana TIP, Komunistická strana Slovenska, Magnificat Slovakia, Slovenská ľudová strana a Nová demokracia.

Komunálne voľby v Žiline:

Odkaz na sčítanie hlasov v menších mestách a obciach

Žilinčania volili v ôsmich obvodoch a 79 okrskoch. Mesto uvádza počet obyvateľov 83 855.

V Žiline si našli cestu do volebnej miestnosti aj bezdomovci. Pozrite si atmosféru volebného dňa v reportáži Ivety Marešovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy