Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
KOMUNÁLNE VOĽBY. Bratislavu ovládol Ivo Nesrovnal
Zdielať na

KOMUNÁLNE VOĽBY. Bratislavu ovládol Ivo Nesrovnal

BRATISLAVA / O hlasy voličov sa v Bratislave uchádzala šestica nezávislých kandidátov na primátora hlavného mesta. Post chcel obhájiť úradujúci Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smer-SD). Podľa priebežných výsledkov sa stal primátorom Bratislavy nezávislý kandidát Ivo Nesrovnal.

Proti Ftáčnikovi stál herec Milan Kňažko (nezávislý s podporou KDH, NOVA, Sieť, SDKÚ-DS, Most-Híd, Strana zelených), mestský poslanec Ivo Nesrovnal (nezávislý) i ďalší nezávislí kandidáti Peter Čiernik, Kristína Ulmanová a fotograf Andrej Palacko.

Pôvodne malo o post primátora v Bratislave záujem až desať kandidátov.

Práve toľko ich odovzdalo 21. septembra kandidačné listiny a všetkých zaregistrovala volebná komisia.

Kandidát Politický subjekt Účasť voličov v % Počet poslancov, ktorý sa mal zvoliť Počet zvolených poslancov
Ivo Nesrovnal
nezávislý 33,79 45 45

Zdroj: ŠÚ SR

Koncom októbra sa koalícia strán Sieť, SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS rozhodla stiahnuť z novembrových volieb svoju kandidátku Tatianu Kratochvílovú. Strany s výnimkou SaS následne podporili Milana Kňažka.

Len o pár dní neskôr sa v prospech kandidatúry Kňažka vzdal aj najmladší z kandidátov na primátora, aktivista a predseda občianskeho združenia Nie ropovodu Miroslav Dragun.

Komunálne voľby v Bratislave:

Koaličné strany i Dragun v tom čase vyzvali, aby rovnaký krok spravil aj nezávislý kandidát Ivo Nesrovnal. Ten však ich výzvu odmietol, naopak, takýto krok vtedy označil za politický obchod na najvyššej komunálnej úrovni.

Odkaz na sčítanie hlasov v menších mestách a obciach

Krátko pred voľbami, 11. novembra, z volieb odstúpili poslední dvaja stranícki kandidáti - Ivan Bielik (Ľudová strana Naše Slovensko) a Gabriel Karacsóny (Priama demokracia). Svojím rozhodnutím chcú vo voľbách zvýšiť šance nezávislého kandidáta Petra Čiernika.

249 kandidátov na poslancov

O miesto poslanca v 45-člennom bratislavskom mestskom zastupiteľstve sa uchádzalo 294 kandidátov. Najviac uchádzačov o miesto v mestskom parlamente je z najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka, kde ich kandidovalo 69. Z nich do mestského parlamentu ľudia volili jedenástich kandidátov.

Najmenej záujemcov o miesto v mestskom zastupiteľstve bolo v Lamači, kde kandidovala štvorica uchádzačov. Lamač bude v mestskom zastupiteľstve zastupovať len jeden poslanec.

Sedemnásť volebných obvodov

Bratislava má sedemnásť volebných obvodov, v každej mestskej časti jeden. Najviac poslancov v mestskom parlamente bude zastupovať Petržalku, ľudia budú voliť jedenástich zástupcov. Sedem poslancov bude zastupovať v mestskom zastupiteľstve Ružinov a štyria Staré Mesto. Po troch poslancoch budú do mestského parlamentu voliť v Novom Meste, Dúbravke a Karlovej Vsi.

Po dvoch zástupcoch v bratislavskom mestskom zastupiteľstve bude mať Rača, Vrakuňa a Podunajské Biskupice. Po jednom poslancovi pošlú do bratislavského parlamentu voliči z Rusoviec, Jaroviec, Čunova, Záhorskej Bystrice, Lamača i z Devínskej Novej Vsi, Devína a Vajnôr. Dnes si okrem primátora a poslancov mestského zastupiteľstva volíme v Bratislave aj starostov mestských častí a poslancov miestnych zastupiteľstiev. Bratislava má 17 mestských častí.

Pozrite si atmosféru volebného dňa v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy