Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Návrh nového zákona hrá v prospech otcov a v neprospech neverníc
Zdielať na

Návrh nového zákona hrá v prospech otcov a v neprospech neverníc

BRATISLAVA / Ak muž zapiera otcovstvo, musí to urobiť do troch rokov od narodenia dieťaťa. Lenže v reálnom živote na výrazné rozdiely vo výzore, či povahe potomka prídete až omnoho neskôr. Aj preto chce slovenská justícia zmeniť túto časovú lehotu.

Ak si myslíte, že dvere do ambulancie genetika sa otvárajú len občas, veľmi sa mýlite. "V našej ambulancii máme ročne stovky záujemcov tých, ktorí majú nejaké to podozrenie. Zo sto percent je 25 percent tých, ktorí sa dozvedia, že biologickým otcom dieťaťa nie sú," opisuje genetik Zdeko Červenka.

Ministersto spravodlivosti tak navrhuje nové znenie zákona, ktoré hrá v prospech otcov a v neprospech neverných žien.

Bez ohľadu na vek

"Momentálne sa pripravuje nový návrh zákona o rodine  a ak sa manžel dozvie, že nie je otcom dieťaťa, bude môcť požiadať o zapretie kedykoľvek, keď to bude hodnoverné vedieť. Už bez ohľadu na vek," informuje hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Dokázať či je alebo nie je otec, bude musieť počas troch rokov od podania žiadosti na súd. "Účinnosť zákona by mohla byť už 1. júla tohto roka, ale uvidíme ako to prejde legislatívnym procesom. Počítame s tým, že sa to možno predĺži s platnosťou od nového roka," dodáva Donevová.

Téme sa venuje redaktorka Eva Bariová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy