Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vláda hasí problém s farmármi. Meškajúce platby síce stále nemá, ale ponúka bezúročnú pôžičku
Zdielať na

Vláda hasí problém s farmármi. Meškajúce platby síce stále nemá, ale ponúka bezúročnú pôžičku

BRATISLAVA / Namiesto meškajúcich platieb z európskych zdrojov dostanú farmári bezúročnú pôžičku. Vláda sa takto snaží hasiť finančné problémy poľno-hospodárov, do ktorých sa dostali od decembra minulého roka. Pôdohospodárska platobná agentúra totiž farmárom vypláca dotácie postupne.

Ministri a premiér si to tentoraz namierili na poľnohospodárske družstvo v Dolnej Krupej pri Trnave. Okrem upršaného počasia ich čakala hŕstka nespokojných občanov. No a keďže vláda rokovala tentoraz na farme, medzi návrhmi boli aj tie, ktoré riešili pomalé vyplácanie európskych akreditácií.

Viac sa dozviete vo videu:

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Envirorezort to považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom, ako aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch. Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda. Zároveň odporučila parlamentu, aby návrh schválil v skrátenom legislatívnom konaní.

"Dôvodom vypracovania tohto návrhu zákona je primárne potreba prehodnotenia zákonom stanovených výnimiek, keď sa nevyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody na výrub drevín, a to tak, aby tie zákonné výnimky reflektovali na potreby obyvateľstva pri poľnohospodárskych alebo iných činnostiach v krajine, a to zároveň za podmienky, aby boli v dostatočnej miere chránené záujmy ochrany prírody a krajiny," vysvetlilo Ministerstvo životného prostredia SR.

​Súhlas na výrub by sa nemal vyžadovať na stromy s obvodom kmeňa do 80 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 100 štvorcových metrov. Súhlas bude podľa novely potrebný v prípade, ak takáto drevina rastie na cintorínoch, v zastavanom území obce, voľne prístupných miestach pre verejnosť alebo ako solitér, stromoradie, súčasť aleje alebo remízy.

Súhlas by nemal byť potrebný ani na výrub krovitých porastov, ak rastú vo viniciach, a to za účelom výsadby nového viniča. Taktiež aj na krovité porasty, ak rastú na svahom tvorenom medziradí ovocných sadov a viníc.

Ministerstvo tvrdí, že sa tým má odstrániť zbytočné byrokratické zaťaženia obyvateľov, ako aj nedostatky v súčasnej právnej úprave, ktoré vyplývajú z aplikačnej praxe.

Premiér: Vláda bude rokovať aj 1. mája, venovať sa má členstvu Slovenska v EÚ

Vláda SR bude rokovať aj 1. mája, hoci je štátny sviatok. Venovať sa má aj členstvu Slovenska v Európskej únii. Avizoval to premiér Robert Fico (Smer-SD) po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej. "Chceme prijať určité rozhodnutia pokiaľ ide o Slovensko v Európskej únii. Chceme prijať vyhlásenia, ktoré sa týkajú Sviatku práce. Pokračujeme v normálnom pracovnom tempe," povedal premiér. Slovensko si tento rok pripomína 20. výročie vstupu do Európskej únie. Jej súčasťou sa SR stala 1. mája 2004.

Z envirorezortu sa presunie 200-tisíc eur zásahovým tímom pre medveďa

Z ministerstva životného prostredia sa presunie 200-tisíc eur do Štátnej ochrany prírody SR. Peniaze sa majú využiť na zefektívnenie činnosti zásahového tímu pre medveďa hnedého vrátane jeho materiálno-technického vybavenia. S presunom mimorozpočtových prostriedkov v stredu 24. apríla súhlasila vláda.

"Doposiaľ neboli zásahové tímy dostatočne vybavené a neboli schopné so súčasným vybavením profesionálne a odborne zasiahnuť. Je viac ako nevyhnutné dovybaviť zásahové tímy požadovanými príslušnými prostriedkami, inak nebude možné zabezpečiť požadované zásahy v regiónoch Slovenska," tvrdí envirorezort. Doplnil, že členovia tímu nemali potrebné zbrane v dostatočnom počte, zbrane si striedali, neboli tiež nastrelené, a tým pádom disfunkčné.

Zásahový tím taktiež podľa materiálu nemal potrebné moderné prístroje na identifikáciu a pozorovanie medveďov, ako sú napríklad drony, termovízie, diaľkomery, ďalekohľady, softvéry na identifikáciu jedincov, ako aj IT technika - tablety a notebooky. "Každý člen zásahového tímu potrebuje kvalitné krátke a dlhé zbrane (nie je možné striedať si zbrane z bezpečnostných dôvodov), s tým súvisiace náklady na trezory, uskladnenie, náboje, cvičenia. Taktiež je potrebné technické vybavenie, ochranné pomôcky a odevy, keďže členovia zásahových tímov trávia v teréne dni a noci za každého počasia," priblížilo ministerstvo.

Pokračuje, že zásahové tímy potrebujú vybavenia áut, a to svetelným signalizačným zariadením. Mali by tiež mať pravidelné školenia, vzdelávanie, preškolenie a poradenstvo. "Zlepšenie technickej vybavenosti členov zásahových tímov prispeje k tomu, že občania SR pocítia efektívnejšie zásahy v spolupráci s užívateľmi poľovných revírov a políciou," uviedol rezort.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy