Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rekordy v slovenskom súdnictve, zistili až dvadsaťdeväť extrémnych prieťahov
Zdielať na

Rekordy v slovenskom súdnictve, zistili až dvadsaťdeväť extrémnych prieťahov

Zdroj: Flickr/ilustračné

KOŠICE / Ústavný súd Slovenskej republiky prišiel len v prvom polroku na dvadsaťdeväť prípadov, kedy došlo k takzvaným extrémnym prieťahom v súdnych sporoch. O extrémne prieťahy pritom ide v prípade, ak konania pred všeobecnými súdmi trvajú viac ako trinásť rokov.

Neslávny rekord v dĺžke neukončeného konania patrí Okresnému súdu Čadca v dedičskom konaní. Ústavný súd v tomto prípade pritom konštatoval opakované porušenie práva. Konanie trvá dlhých dvadsaťdeväť rokov.

23 ročná otázka otcovstva

Dvadsaťtri rokov trvá spor, ktorý prejednával Okresný súd Bratislava II. Žalobu podala matka vtedy maloletého sťažovateľa ešte v januári 1992. Dožadovala sa určenia otcovstva a úhrady osobných potrieb proti žalovanému Talianovi.

"Z hľadiska predmetu konania ústavný súd považoval za nutné zohľadniť, že ide o vec týkajúcu sa osobného statusu, ktorej je potrebné prikladať mimoriadny význam aj z dôvodu zabezpečovania základných životných potrieb a sociálneho štandardu sťažovateľa," ozrejmuje dôvody rozhodnutia ústavného súdu, ktorým vyslovil porušenie základných práv sťažovateľa, predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková.

Doložila, že spory o určenie otcovstva nie sú po právnej stránke zložité a patria do štandardnej rozhodovacej agendy všeobecných súdov. Na druhej strane možno najmä vzhľadom na nutnosť vykonania znaleckého dokazovania hodnotiť toto konanie ako fakticky zložité. Komplikáciou v tomto procese bol občan cudzieho štátu.

Viac ako 13 rokov

O extrémne prieťahy pritom ide v prípade, ak konania pred všeobecnými súdmi trvajú viac ako trinásť rokov.

"Konania o určenie otcovstva si vyžadujú postup súdu s osobitnou starostlivosťou, preto ani zložitosť nemôže zbaviť okresný súd zodpovednosti za to, že napadnuté konanie nebolo ani po viac ako 22 rokoch od jeho začatia právoplatne skončené. Postup v tomto procese možno charakterizovať ako nečinnosť a v podstatnej miere neefektívnosť," povedala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy