Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za Radičovej brali provízie z vládnych peňazí, tvrdí súd
Zdielať na

Za Radičovej brali provízie z vládnych peňazí, tvrdí súd

PEZINOK / Padli tresty za korupčný škandál počas vlády Ivety Radičovej. Súd rozhodol, že bývalý poradca expremiérky dostane za korupciu ročnú podmienku a pokutu.

Korupcia u najvyšších

Podmienečné tresty vymeral sudca Špecializovaného trestného súdu pre dvojicu obžalovaných v kauze o údajnej nepriamej korupcii pri dostavbe biatlonového areálu Osrblie.

Bývalý poradca Ivety Radičovej Martin N. ako aj bývalý veľvyslanec v Keni Igor L. dostali po jednom roku odňatia slobody. A to s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu dvoch rokov s pokutou 10 tisíc eur.

Sudca uznal oboch vinných podľa obžaloby, že si za vybavenie 300-tisícovej dotácie od úradu vlády na dostavbu areálu žiadali „desiatok“ z dotácie. Podľa žalobcu sľuboval Martin N. za úplatok aj vybavenie ďalšej dotácie 1,3 milióna eur od ministerstva školstva.

Rozsudok nenadobudol právoplatnosť, lebo obžalovaní sa priamo v súdnej sieni odvolali. Prokurátor si ponechal zákonnú lehotu na rozhodnutie, či sa odvolá proti výške trestu. „Dnes vyhlásený rozsudok sudcu Špecializovaného trestného súdu preukazuje, že korupcia v našej spoločnosti prenikla na tie najvyššie miesta,“ povedal po vyhlásení rozsudku prokurátor.

Pozrite si priloženú reportáž:

Kameň aj holubičky ako krytie

Martin N. trvá na tom, že žalovaný skutok nespáchal. „Uvidíme, aký právny názor bude mať najvyšší súd,“ dodal. Obhajca Igora L. konštatoval, že rozsudok je presnou kópiou trestného rozkazu. „Čiže osemmesačné vykonávanie nejakých dôkazov, zmenená dôkazná situácia, kde nám vlastne vypadli dvaja kľúčoví svedkovia, tak to pre súd neznamenalo vôbec nič,“ povedal advokát Igora L.

Jeho klient raz hovoril v telefonáte Martinovi N., že možno priletia nejaké holubičky k Váhu, v inom telefonáte zas stavebník Kňazík hovoril, že prídu aj s kameňom. Obhajca Igora L. odmietol, že by sa tým myslel úplatok. „Nikto na tomto súde nepotvrdil, že tie peniaze boli úplatkom. Ani jeden svedok to nepotvrdil,“ dodal obhajca. Podľa Igora L. to boli peniaze za poradenskú a konzultačnú činnosť.

Reportáž o kauze Osrblie:

Radičová úplatky odmieta

V kauze už vypovedala aj expremiérka Iveta Radičová, ktorá na súde vylúčila, že by sa niekedy rozprávala so svojím bývalým externým poradcom Martinom N. o dostavbe biatlonového areálu v Osrblí. Martin N. na súde v úvode procesu odmietol, že by si žiadal úplatok alebo odmenu za vybavenie dotácie na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí.

PREČÍTAJTE SI: Zatkli Radičovej exporadcu Novotného, je už v cele!

Úplatky, ako povedal, nepýtal nikdy počas svojej kariéry. Igor L. na súde hovoril, že nevie o žiadnom ovplyvňovaní poskytovateľov dotácií. „Nedostal som sa k informáciám, že by niekto niekoho ovplyvňoval,“ povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy