Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Radičová pred súdom: S biatlonovým škandálom nemám nič
Zdielať na

Radičová pred súdom: S biatlonovým škandálom nemám nič

BRATISLAVA / Bývalá premiérka Iveta Radičová vylúčila, že by niekedy hovorila so svojím bývalým externým poradcom Martinom N. o dostavbe biatlonového areálu v Osrblí. Martin N. a Igor L., ktorého Radičová nepozná, čelia obžalobe z nepriameho úplatkárstva pri vybavovaní dofinancovania projektu.

Naštrbená dôvera

"Môžem pod prísahou prehlásiť, že nikdy pán N. na túto tému so mnou nehovoril," vyhlásil na súde.

Dodala tiež, že sa nikdy nevedela vyrovnať s tým, že by s prípadom mohol mať niečo spoločné. "Nevedela som tomu uveriť," povedala. Pre dôvodné podozrenie ho ale z postu poradcu odvolala. S Martinom N. by už teraz nespolupracovala, lebo jej dôvera je naštrbená. "Neviem tomu ľudsky uveriť, že by niečo také mohol spraviť," dodala.

Súdny proces bude pokračovať 24. júna. Počas pojednávania sa prehrajú odpočúvania a 2. júla by mohol zaznieť definitívny verdikt súdu.

Korupčný škandál, pozrite si reportáž:

Milióny v lufte

Radičová pred Špecializovaným trestným súdom upozornila, že za jej éry sa o projekte biatlonového areálu Osrblie, ktoré pripravovali na majstrovstvá Európy, nerozhodlo, ale rezort školstva iba rozhodol o jeho pokračovaní. "Lebo inak by to bolo totálne plytvanie prostriedkov," povedala na súde Radičová s tým, že už v predchádzajúcom období sa tam preinvestoval asi milión eur, ktoré by tak zostali ležať ladom.

Radičová poznamenala, že o projekte sa rozhodlo už v roku 2008 a verejné obstarávanie sa uskutočnilo v roku 2009. Pri výmene vlád podľa jej slov kabinet pokračuje aj v niektorých projektoch - tak aj jej vláda v júlu 2010 riešila také projekty, ako dostavbu štadióna pre MS v hokeji alebo areálu v Osrblí.

Radičovej poradca stojí za biatlonovým škandálom, pozrite si reportáž:

Neznámy známy

Radičová povedala, že do pracovnej náplne Martina R. rozhodne nepatrilo vypracovanie podkladov na dofinancovanie nejakých projektov. "Rozhodne nie a ani to nerobil," vyhlásila s tým, že sa venoval kauze z éry predchádzajúcej vlády okolo Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania NADSME, v ktorej išlo o problémy s eurofondmi. Martin N. jej k tomu robil zásadné analýzy.

"Poznáme sa veľa rokov, zoznámili sme sa na odborných konferenciách k zlepšeniu podnikateľského prostredia," opisovala Radičová, ako sa spoznala s Martinom M. a na základe čoho si ho v minulosti vybrala za poradcu. "Mal dobré meno a čistý štít," poznamenala.

Polícia spustila medializáciu

Radičová na úrade vlády prijala delegáciu Slovenského biatlonového zväzu, ktorého predstavitelia zobrali so sebou aj úspešných olympionikov Anastasiu Kuzminovú a Pavla Hurajta. Počas schôdzky im povedala, aby poslali oficiálnu žiadosť o dofinancovanie projektu. Keď prišiel ďakovný list za schôdzku, kancelária premiérky ho začala riešiť s ministerstvom školstva.

Radičová dala súdu policajné uznesenie, v ktorom sa konštatuje, že preverovaním nebola zistená žiadna škoda z pridelených verejných zdrojov, ani to, že by sa niekto v tomto prípade dopustil podvodného konania. O preverenie osudu peňazí pridelených z dotácie vtedajšej premiérky požiadala Radičová políciu po medializácii prípadu.

Slovenský zväz biatlonu dáva ruky preč, pozrite si reportáž:

300-tisícova dotácia

Martin N. pred Špecializovaným trestným súdom čelí spolu s bývalým veľvyslancom v Keni Igorom L. obžalobe, že si za vybavenie 300-tisícovej dotácie od úradu vlády na dostavbu areálu žiadali "desiatok". Igora L. zadržali počas policajnej akcie 29. júla 2011 pri preberaní 30-tisíc eur, a to v kancelárskych priestoroch Martina N. Podľa žalobcu sľuboval Martin N. za úplatok aj vybavenie ďalšej dotácie 1,3 milióna eur od ministerstva školstva.

Stavebník Peter K. a sprostredkovateľ Pavol P. sú už v kauze odsúdení – prijali trestný rozkaz, ktorým im sudca vymeral podmienečné tresty. Dvojica Martin N. a Igor L. proti trestnému rozkazu podali odpor, takže musí byť hlavné pojednávanie.

Žiadne úplatky

Martin N. na súde v úvode procesu odmietol, že by si žiadal úplatok alebo odmenu za vybavenie dotácie na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí. Úplatky podľa svojich slov nepýtal nikdy počas svojej kariéry. Igor L. na súde hovoril, že nevie o žiadnom ovplyvňovaní poskytovateľov dotácií.

"Nedostal som sa k informáciám, že by niekto niekoho ovplyvňoval," povedal Igor L. Pred svojím zadržaním políciou videl už pár minút pred tým, ako policajti na dvore zadržali Petra K. a Pavla P., keď mu odovzdali peniaze. Igorovi L. ani vtedy podľa vlastných slov nenapadlo, že by sa dopustil nelegálnej činnosti. Na stretnutí pred zadržaním mu údajne prezentovali, že odovzdali odmenu za konzultačnú činnosť.

V súvislosti s touto kauzou Radičová na Okresnom súde v Pezinku čiastočne uspela so svojou civilnou žalobou na výroky súčasného premiéra Roberta Fica – podľa prvostupňového súdu by sa jej mal ospravedlniť za výrok "So všetkými právnymi následkami chcem povedať tri závery. Premiérka je neschopná, je klamárka a je podozrivá z korupcie. V kancelárii predsedníčky vlády je systém vyberania desiatkov. Neverím, že by o tom premiérka nevedela." Fico sa však odvolal a krajský súd ešte nerozhodol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy