Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Reportérka skúsila pád pod ľad, najhoršia je panika
Zdielať na

Reportérka skúsila pád pod ľad, najhoršia je panika

BRATISLAVA / Meteorológovia predpovedajú na najbližšie dni mrazivé noci. Čo však v noci zamrzne, to sa na väčšine územia počas dňa roztopí. Pozor tak na prírodné ľadové ihriská. Hrúbka ľadu sa vraj odmerať nedá.

Keď sa ľad preborí pod človekom, v prvom rade je to šok. Intuícia našepkáva, aby sme sa čo najrýchlejšie dostali z vody von. Treba však dodržiavať postup. "Po preborení sa prichádza k chladovému šoku a zrýchlenému dýchaniu. Treba dýchať pomaly a nerobiť priveľa pohybov," informuje inštruktor potápania Michal Palkovič.

"Keď sa prepadnete pod ľad a do piatich minút vám ubudnú sily o 50 percent," dodáva Palkovič.

Nezapierajte sa lakťami

Ako tvrdí inštruktor, netreba robiť príliš veľa pohybu, pretože prvých 30 sekúnd, je odev nafúknutý, nadnáša a vtedy je nutné otočiť sa k brehu. "My učíme preborených, aby sa na chrbte odtlačíme od okolitého ľadu nohami, a tým pádom sa vyšvihneme na kryhu," pokračuje Palkovič.

Veľkou chybou je zapieranie sa brehu lakťami, ktorý sa pod nimi prelomí. Ďalším spôsobom, ako sa dostať z ľadového kúpela je pomoc druhého. Nie tak, že sa k nemu snaží priblížiť, hodí mu lano, ktoré má slučku.

Lano so slučkou

"Chybu, ktorú ľudia často robia je, že hodia lano, ktoré nemá slučku. Človek, ktorý stráca silu, sa neudrží toho lana. Tú slučku si prevlečie pod ramená," tvrdí inštruktor. To, aký je ľad krehký záleží od jeho štruktúry. Ak nie je priehľadný, alebo je v ňom veľa bublín, je krehký.

Pod ľad sa prepadla aj redaktorka Barbora Jánošová, pozrite si jej reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy