Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Tatrách máme Notre Dame. Ľadoví sochári vytvárali umenie
Zdielať na

V Tatrách máme Notre Dame. Ľadoví sochári vytvárali umenie

POPRAD / Už tretí rok sa vo Vysokých Tatrách vo februári deje zaujímavá vec. Diela ľadosochárov si prišlo pozrieť niekoľko tisíc návštevníkov. Z ľadu kresali sochy aj Thajčania či Malajzijčania.

Súťaž Tatry Ice Master robí Tatrám dobré meno. Desať družstiev ľadosochárov z celého sveta predvádzalo umenie a ich diela vyrážali dych.

"Pribudli nám tímy z krajín ako Thajsko, Malajzia," hovorí spoluorganizátor Jozef Béreš. "Konkurencia je stále lepšia a lepšia," myslí si slovenský ľadosochár Adam Bakoš. Nerobí sa to len pre potešenie, tiež sa súťaží, veď ide o titul neoficiálnych majstrov sveta. V sobotu vyhrali Fíni a v piatok Angličania.

Porota aj návštevníci

O najkrajších sochách rozhodovala opäť odborná porota, ale aj prítomní návštevníci. "Mne sa najviac páči práca slovenských ľadosochárov," priznala sa návštevníčka. Bojovalo sa aj na amatérskom fronte, deti či dospelí vyrábali viac či menej vydarené diela. 

Ľadoví sochári z desiatich krajín mali od piatku 30. januára k dispozícii 47 ton ľadu. Po piatkovej typicky tatranskej súťažnej téme "Medvede“ a sobotňajšej s názvom "Krajina odkiaľ pochádzam“, nasledovala voľná tvorba.

Pozrite si reportáž Joža Kubániho:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy